I dag fejrer vi de kejthåndede: Fem skøre sandheder om venstre hånd

Skrevet af Ronja Ryde

13/08/2014
I dag er det international venstrehåndet-dag. Det fejrer vi nu med en håndfuld videnskabelig fakta om de 10 procent, der foretrækker venstre hånd.

Dagens topnyheder

Er du venstrehåndet, så er du sikkert blevet fornærmet over at blive kaldt ‘kejthåndet’ en del gange i dit liv. Og er du barn af den lidt ældre skole, havde du måske en dansklærer i folkeskolen, som forsøgte at tvinge dig til at bruge ‘den rigtige hånd’.

Venstrehåndede har det ikke altid nemt, og det er ikke kun de spydige kommentarer, der gør det. Det kan være et stort problem at skrive i en blok med ringe i venstre side, din hånd får mere farve end papiret, hvis du tegner med en blød blyant… for slet ikke at nævne dine værste fjender; penne med flydende blæk, computermus, dåseåbnere og højrehåndssakse.

LÆS OGSÅ: Her er nøglen til ægte lykke

Men i dag fejrer vi de ti procent af verdens befolkning, som foretrækker at bruge venstre hånd; i dag er det nemlig international venstrehåndet-dag.

ABC News har samlet en liste over undersøgelser, som forskere har lavet om venstrehåndede.

Så her har du fem videnskabeligt beviste, skøre fakta om den udskældte minoritet:

1. Venstrehåndede er bedre til at slå fra sig
Forskere på et fransk universitet lavede en undersøgelse blandt ni primitive samfund på fem forskellige kontinenter, og opdagede, at en højere procentdel af de venstrehåndede ofte fik involveret sig i voldelige sammenstød. Desuden havde de venstrehåndede klart den største fordel i en slåskamp, fordi de har overraskelsesmomentet i deres favør. Ingen forventer et slag fra venstre side.

Det samme gælder i øvrigt i sportens verden, fandt forskerne frem til; især inden for boksning, tennis og fægtning.

LÆS OGSÅ: Venstrehåndet, så er du nok født i....

2. Dyr foretrækker også én af poterne
En britisk undersøgelse, bakket op af flere andre, viser, at 40 procent af alle katte er ‘syd-potede’, og ti procent kan bruge begge poter til at slå til garnnøglen. En anden undersøgelse viser, at 50 procent af alle hunde foretrækker at bruge de to venstre-poter.

Det  gælder forresten også hundens hale. En italiensk undersøgelse har fundet frem til, at når Fido svinger halen fra højre til venstre, udviser han glæde. Men er det fra venstre mod højre, er hunden utilfreds.

3. Vi kan bedst lide venstrehåndede ledere
Måske bør alle de højrehåndede politikere overveje at skifte hånd.
En hollandsk undersøgelse viser nemlig, at venstrehåndede oftest løfter deres højre hånd, når de taler om noget godt, hvorimod højrehåndede gør det omvendte.

LÆS OGSÅ: Stress gør dig fed - går du i panik over det bliver du federe

Men når debatter vises i tv, vil det se ud som om, det er højre hånd, der løftes, når det i virkeligheden er venstre - præcis som hvis de sad i en stol lige over for seeren. Derfor vil seeren helt ubevidst se venstrehånds-bevægelser som gode, og højrehånds-bevægelser som dårlige.

4. Venstrehåndede bruger hjernen anderledes
De fleste af os ved, at venstrehåndede hovedsageligt benytter højre hjernehalvdel, og omvendt.

Men en australsk undersøgelse viser, at venstrehåndede har en anden måde at tænke på end højrehåndede. Folk, der bruger venstre hånd, er nemlig generelt bedre til at bruge begge hjernehalvdele end de højrehåndede, som er mere hjernehalvdels-dominante.

Der kan både være fordele og ulemper ved at have en mere lige fordeling af anvendelse af de to hjernehalvdele. Mange undersøgelser viser, at venstrehåndede er mere kreative og mere standhaftige, når de for eksempel skal komme sig over et slagtilfælde. Men omvendt peger andre undersøgeler på, at venstrehåndede er mere tilbøjelige til at lide af ADHD, skizofreni og andre mentale sygdomme.

LÆS OGSÅ: Derfor skal kvinder drikke øl

5. Venstrehåndede bliver ofte holdt uden for
Da nogen opfandt saksen og computermusen, var det uden en eneste tanke på de venstrehåndede. Det er ikke særligt belejligt.

Det kan have ærgerlige konsekvenser at udelukke venstrehåndede fra videnskabelige undersøgelser, mener hollandske forskere. De peger på, at venstrehåndede har anderledes hjerner og gener end de højrehåndede, men bliver alligevel sjældent bevidst inddraget i undersøgelser. På den måde kan det sagtens være, at vi går glip af vigtig information - lige fra neurovidenskab til genetiske sygdomme, mener de.