Japansk Spids

Skrevet af webmaster

10/02/2018
Japansk Spids
Japansk Spids elsker at være ud og lege.
Den lille spidshund er aktiv, loyal og intelligent og den er kendt for sit ukuelige mod, sin kærlighed og hengivenhed overfor sin familie. Japansk Spids nyder at være aktiv og elsker at være ude.

Mest læste i dag

Historie og anvendelse

Japanske Spids (Nihon Supittsu) er en lille til medium størrelses hund af Spidshunde-typen. Den er en selskabshund. Selv om den tilhører en relativ ny race, så er den ved at blive meget populær på grund af dens dejlige temperament og sit smukke ydre. Japansk Spids blev opdrættet i Japan i begyndelsen af 1900-tallet. Der er diskussion om dens forfædre pga deres lighed med adskellige andre racer.

En teori er, at den er en mini-udgave af en Samojedhund, men der er ingen dokumenteret forbindelse imellem de to hunderacer. Det virker mere sansynligt, at den, ligesom så mange andre hunde, stammer fra hunderacen Tysk Spids. Der er rapporter om både hvide eksemplarer af Tysk Spids og American Eskimo Dog, der ankom til Japan i denne periode. American Eskimo Dog stammer selv fra den Tyske Spids, så det betyder ikke meget, hvilke af de to der er den Japanske Spids' aner.

Hundopdrættere i Japan i 1920'erne og 1930'erne skabte racen Japansk Spids ved at krydse med en række andre spidshunde racer. Opdrættere begyndte med hvide udgaver af Tysk Spids, der oprindeligt blev bragt til Japan fra det nordøstlige Kina. De blev først udstillet på et hundeshow i Tokyo i 1921.

Fra 1925 til 1936 blev forskellige små hvide spidshunde racer importeret fra hele verden og krydset ind i den udviklende race med det formål at skabe en forbedret race. Den endelige Standard for racen blev skrevet efter Anden Verdenskrig, og accepteret af Japan Kennel Club.

Racen blev populær i Japan i 1950'erne, og blev eksporteret til Sverige i begyndelsen af 1950'erne. Derefter kom racen til England, hvor The Kennel Club anerkendte den Japanske Spids i 1977.

Den Japanske Spids har spredt sig rundt om i verden, herunder til Indien, Australien og USA og er anerkendt af de fleste af de store kennelklubber i den engelsktalende verden; den canadiske Kennel Club, New Zealand Kennel Club, Australian Kennel Council og United Kennel Club (USA). Den amerikanske Kennel Club anerkender ikke Japansk Spids, da den ligner American Eskimo Dog alt for meget.

De første Japanske Spidser kom til Danmark fra Sverige i 1979. 

Japansk Spids med sine hvalpe.

Dens adfærd overfor mennesket afspejler en følelse af fælles venskab snarere end en instinktiv underkastelse. Det synes at være en almindelig begivenhed, at folk, der har haft en Japansk Spids som kæledyr, ikke længere kan finde tilfredshed med nogen anden race.

Karakteristika for Japansk Spids

 • En glad, charmerende hund fuld af personlighed
 • Aktiv, kærlig, hengiven og intelligent
 • En rigtig kærlig hund overfor børn og andre hunde
 • En god vagthund, der gør, når der ankommer fremmede
 • Den kan godt bo i lejlighed
 • Let at træne
 • Fleksibel; En Japansk Spids kan trives fint udendørs i alle klimaer fra Sydspaniens sauna-somre til det vinterkolde, snedækkede Skandinavien.
 • En trofast følgesvend
 • Den kræver regelmæssig børstning et par gange om ugen
 • Den fælder meget
 • Den gennemsnitlige levealder for en Japansk Spids er 10 -  16 år.

Fakta om Japansk Spids

Oprindelsesland: Japan.

Størrelse: Tæver ca. 30-35 cm og hanner ca. 34-38 cm. 

Vægt: Tæver 5-9 kg og hanner 8-12 kg. 

Farver: Hvid.

Andre navne: Den Japanske Spidshunds internationale racenavn er Nihon Supittsu.

Type: Spidshund.

Mentalitet og temperament

Den Japanske Spids er aktiv, loyal og intelligent og den er kendt for sit ukuelige mod, sin kærlighed og hengivenhed, hvilket gør den til en ideel ledsager for ældre og små børn. Selv om den ikke er særlig stor, så er den en god vagthund, da den har tendens til at gø for at advare, når der kommer fremmede.

Den Japanske Spids er altid er ivrig efter at behage, men hver hund udvikler sin egen personlighed. Den er tilbøjelig til at være forsigtig overfor komplette fremmede, der nærmer sig uden formel introduktion. Den foretrækker en langsom tilgang, hvorefter du har en ven for livet.

En Japansk Spids er først og fremmest godt selskab og trives med menneskelig kontakt og opmærksomhed, og den har brug for at være en del af familien, uanset om familien består af seks personer eller blot én person.

Den nyder at være aktiv og elsker at være ude. Den er  legesyg, opmærksom og lydig, og den er specielt fremragende, beskyttende og kærlig over for børn. Den nyder at være i selskab med andre hunde og katte, men at lege med børn er dens yndlingstidsfordriv, og børnene bliver sandsynligvis trætte, før deres firbenede japanske ven.

Den lille spidshund er aktiv og ikke bange for noget.

Faktisk er en Japansk Spids udstyret med en markant fornemmelse af ejendomsret og territorium, såvel som en stærk personlighed, der mangler underdanighed, og den er naturligvis tilbøjelig til at påtage sig rollen som hovedperson i familien lige fra hvalpealderen. 

Hvis du anskaffer dig en Japansk Spids, så får du en hund som følger dig i tykt og tyndt. 

Hvalpens opdragelse og pleje

En Japansk Spids er følsom, hvilket betyder at den skal opdrages med konsekvente fløjlshandsker. Træning er et must! Positiv socialisering er ideel fra en tidlig alder. Den er hurtig til at reagere på uro i familien, så jo mere uro, der er omkring hunden, jo mere urolig bliver den også. 

En Japansk Spids gøer meget, hvilket kan være generende for naboer og til tider også for familien, så derfor er det en god ide at forsøge at begrænse bjæfferiet lidt allerede fra hvalpealderen, men gør dig ingen forhåbninger om helt at få din hund til at holde op med at give hals; det ville være imod dens natur!

Mad: Hvis du køber din Japanske Spids fra en velrenommeret opdrætter, så kan du være sikker på, at din hvalp har fået en sund og nærende kost, indtil du henter hvalpen. Af samme grund er det en god ide at fortsætte med det samme foder, når du kommer hjem med hvalpen. Dels behøver du ikke at bekymre dig om, hvorvidt hvalpen får den rigtige ernæring, det har opdrætteren allerede sørget for, og dels undgår du at skabe flere nye forandringer for hvalpen, som allerede har nok at forholde sig til med et nyt hjem og tabet af sin mor og søskende.

Motion: En Japansk spids har ikke et voldsomt behov for motion. Den vil glad følge med dig ud og jogge, men den er akkurat lige så glad for at hygge sig med dig, imens du ser tv. Men den elsker at være social med både andre dyr og mennesker.

Pelspleje: På trods af den Japanske Spids' overdådige hvide pels er den faktisk en race, der ikke kræver så meget pelspleje, som man kunne fristes til at tro. Regelmæssig børstning  et par gange om ugen er nødvendig, så pelsen ikke filtrer og danner knuder af hår, men mudder og snavs kan børstes af meget nemt. 

Når hunden fælder, brug en kam med en dobbelt række metaltænder, for at fjerne løse hår fra underulden.

Japansk Spids er en meget ren hund og har ikke den almindelige "hunde lugt", som mange andre racer har.  

Specielle behov: En Japansk Spids har behov for tæt kontakt til ”sit menneske eller mennesker” samt hjernegymnastik. Du kan naturligvis gå til træning med din hund, men udover det så findes der meget udfordrende, stimulerende legetøj, der kan holde din lille japaner beskæftiget derhjemme – et stykke tid af gangen.

BUSTER Cube er et genialt stykke legetøj, der anbefales af mange dyrepsykologer. De kan berige et kæledyrs livsstil ved hjælp af positiv stimulering. Mad og mentale udfordringer går som regel godt i spænd, så prøv at fylde BUSTER Cube op med tørfoder for at stimulere din hund både mentalt og fysisk. De velsmagende godbidder holder din hund underholdt i timevis. Ved hjælp af snude og poter skubber, triller og vælter hunden terningen rundt og bliver fra tid til anden "belønnet", idet der falder tørfoder ud af terningen. Ved at få din Japanske Spids til at arbejde hårdere for sin mad stimulerer du den på en positiv måde og øger dens nydelse, og det er desuden ganske underholdende for dig at se på. Husk at stoppe mens hunden stadig synes, det er sjovt. Tag aktiveringslegetøjet fra hunden og sæt det væk. Når din hund får det igen, vil den gå til værks med fornyet entusiasme.

Den har også brug for at få børstet tænder, hvilket den bør lære fra hvalp, da den har tendens til tandsten.

Foreninger og andet

Spidshundeklubben er en landsdækkende specialklub under Dansk Kennel Klub for mere end 30 racer. Medlemsbladet SPIDSHUNDEN udkommer 6 gange om året.

Du kan besøge klubbens hjemmeside her: spidshundeklubben.dk

Hvis du gerne vil vide lidt om racekrav i forhold til køb og salg af ”ægte” hunde fra racen, så kan du hente racestandarden her: spidshundeklubben.dk/Racestandarder/262-Japansk%20Spids.pdf