Mount Everest er intet sammenlignet med disse: Her er Solsystemets højeste bjerge

Foto: Shutterstock

Med sine 8848 meter er Mount Everest Jordens højeste bjerg, men de knap ni kilometer er intet sammenlignet med, hvad andre bjerge i Solsystemet kan præstere.

Mount Everest er populært kendt som Jordens højeste bjerg med sine 8848 meter, og det ér da også rigtigt, at bjergets spids rager højest op i luften, men bjerget er faktisk ikke det højeste i verden. 

Forvirret? Det kan jeg godt forstå. Læs i artiklen herunder, hvorfor et bjerg på Hawaii rent faktisk er højere, men alligevel ikke har fået titlen som verdens højeste bjerg:

Læs også

Solen er ikke gul: Fem 'facts' du altid har troet var sande

Uanset om man anerkender Mount Everest som Jordens højeste bjerg eller ej, så er det dog ikke til diskussion, at det langt fra er Solsystemets højeste bjerg. 

På andre planeter er der nemlig ifølge Illustreret Videnskab bjerge, som er langt højere, og du kan læse om de fem højeste herunder:

5 - Boösaule Montes på Io

På planeten Jupiters måne Io ligger Solsystemets femtehøjeste bjerg, der faktisk er en højslette, som består af tre bjerge, der tilsammen går under navnet Boösaule Montes. 

Det højeste punkt på højsletten er i den sydlige ende, hvor højsletten rager hele 18 kilometer op i luften og dermed overgår Mount Everest med næsten 10 kilometer. 

4 - Verona Rupes på Miranda

Selvom mange nok tænker på en appelsinsodavand, når de hører navnet Miranda, så er det også navnet på én af Uranus' mange måner, og på Miranda ligger Solsystemets fjerdehøjeste bjerg. 

Bjerget skyder hele 20 kilometer op i luften.

Miranda er desuden hjemsted for klippen med Solsystemets dybeste lodrette fald. 

3 - Equatorial Ridge på Lapetus

Endnu en måne - nemlig Saturns Iapetus - er hjemsted for Solsystemets tredjehøjeste bjerg, som egentlig er en bjergkam, der på sit højeste punkt strækker sig lidt mere end 20 kilometer op i luften. 

Bjergkammen ligger på Saturns ækvator, hvilket er årsagen til navnet. 

2 - Rheasilvia Mons på Vestas

Endnu engang tænker man næppe på noget i det ydre rum, når man hører navnet, men Vestas er altså også navnet på den næststørste klode i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter, og derudover er Vestas hjemsted for bjerget Rheasilvia Mons, som måler hele 25 kilometer i højden. 

Det er altså næsten tre gange så højt som Mount Everest!

1 - Olympus Mons på Mars

Endelig er vi kommet til Solsystemets højeste (kendte) bjerg, som ligger på vores naboplanet Mars. 

Faktisk er Olympus Mons en vulkan, som formentlig senest har været i udbrud for cirka 25 millioner år siden, men toppen af vulkanen rager imponerende 26 kilometer op i luften, og det er dermed Solsystemets højeste bjerg.

Læs også

Wow! Dansk influencer viser formerne frem i sexet lingeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Dagens Gossip