NASA efter asteroideøvelse: Verden er ikke forberedt på katastrofe

Foto: Shutterstock.com

NASA har udført simuleringer for hvordan det ville gå hvis en asteroide kolliderede med jorden, og det ser ikke ligefrem lovende ud.

Vi lever i en utrolig verden, der nu er befolket af over 7 milliarder mennesker, og det man kan derfor til tider komme til at føle sig en anelse lille. 

Læs også

Forskere bekræfter: Ukendt giftig edderkoppeart opdaget i Zoo

Det er dog ingenting i forhold til den følelse man får, når man så tænker på at hele vores verden, bare er en mikroskopisk plet, der konstant rejser igennem det uendelige rum. 

Vores solsystem er dog ikke det eneste der svæver rundt i det kolde mørke univers. Kæmpemæssige stykker klippe, også kendt som asteroider, skabt af kollisioner mellem planeter eller måner, svæver ligeledes rundt.

Uden nogen form for kontrol eller formål rejser disse kæmpe stykker sten rundt i universet, og kan potentielt lande hvor som helst - eksempelvis vores planet, og gøre ekstrem stor skade. 

Eksempelvis er der blandt forskere bred enighed om, at dinosaurernes undergang skyldtes en asteroide på helt op til 81 kilometer i diameter, der ramte jorden for godt og vel 66 millioner år siden ud for Mexicos kyst. 

Den slags begivenheder finder heldigvis meget sjældent sted, men hvis det skulle ske igen, hvad ville vi så kunne gøre ved det? 

Det spørgsmål har NASA forsøgt at svare på, ved hjælp af en ugelang øvelse.

Øvelsen udført af NASA har vist, at en katastrofe ville være uundgåelig, selv om vi havde seks måneder til at forberede os på en kollision. Scenariet blev udspillet under en planetarisk forsvarskonference arrangeret af FN, og det ser ud til, at regeringer over hele verden ville være helt og aldeles uforberedte på sådan en situationen.

Efter øvelsen blev det ifølge Unilad bemærket af deltagere: 

“Hvis konfronteret med scenariet i det virkelige liv, ville vi ikke være i stand til at lancere et rumfartøj med så kort varsel med de nuværende kapaciteter,”

I stedet for at forsøge at ødelægge asteroiden, ser det ud til, at den mest effektive plan ville være at evakuere det område, der ville blive påvirket. Når det er sagt, vil dette scenario stadig føre til ødelæggelse i stor skala.

NASA Planetarisk forsvarsofficer Lindley Johnson diskuterede resultaterne og sagde: 

“Hver gang vi deltager i øvelser af denne art, lærer vi mere om, hvem nøgleaktørerne er i en katastrofebegivenhed, og hvem der har brug for at vide, hvilke oplysninger og hvornår,”

På trods af manglen på beredskab sagde Johnson, at disse øvelser er nyttige og tilføjede:

“Disse øvelser hjælper i sidste ende det planetariske forsvarssamfund med at kommunikere med hinanden og med vores regeringer for at sikre, at vi alle koordineres, hvis der identificeres en potentiel trussel i fremtiden,”

Efter offentliggørelsen af øvelsen skrev Elon Musk om behovet for større investeringer i tunge raketter. Heldigvis er dette et område, som NASA allerede undersøger, og arbejder på et asteroideafbøjningssystem og planlægger at lancere en Double Asteroid Redirection Test (DART) i slutningen af 2021.

Andrea Riley, programudøvende for DART på NASA, forklarede formålet med denne form for asteroideforsvar:

“DART vil være den første test for planetarisk forsvar, og de data, der returneres, vil hjælpe forskerne med bedre at forstå og finde en måde, vi kan forhindre en potentielt farlig asteroide opdaget i fremtiden,” 

Det understreges dog fra diverse eksperter, at jorden i øjeblikket ikke synes at være i fare for asteroider i en skala, der ville kunne skabe masseødelæggelse, og at forberedelsen til en potentiel katastrofe udføres for fremtiden og dens generationer.

Læs også

Chok-fødsel på passagerfly: Kvinde vidste ikke hun var gravid

 

Dagens Gossip