Ny forskning: Børn får deres intelligens fra moren

Skrevet af Sol Stoffregen

13/09/2016
Uanset om du er klog eller dum, kan du formentlig takke din mor for det.

Mest læste i dag

Hvor tit har man ikke hørt nogen sige, at de har deres temperament, kreativitet eller skønhed fra enten deres mor eller far?

Men når det kommer til intelligens, så kan man kun sende takkekortet eller tak-for-lort-kortet til sin mor.

Ny forskning viser nemlig, at børn får deres intelligens fra deres mor. Det skriver det amerikanske magasin Psychology Spot.

Selvom mange længe har troet, at ens kløgt kommer fra både far og mor, så er det ikke tilfældet. 

Det er et spørgsmål om gener. Intelligens-gener er placeret på kromosom X, og da kvinder bærer to X’er, betyder det, at børn er dobbelt så tilbøjelige til at få deres intelligens fra moren, viser den nye forskning.

Det er noget nær umuligt for fædre at få indflydelse på deres børns klogskab, selvom der skulle passere et par af mandens gener. Forskerne har nemlig fundet ud af, at farens intelligens-gener ikke påvirker barnets hjerne - de bliver simpelthen deaktiveret. 

Men inden alle fædre bliver helt ulykkelige, så er der andre områder, hvor det kun er mandens gener, der spiller ind på barnet. 

En amerikansk undersøgelse fra 1994 peger i samme retning som denne nye forskning. Her undersøgte The Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit i USA 12.686 unge i alderen 14-22 år og kom frem til, at den bedste intelligensindikator for de unge var deres mors IQ. 

Læs også

Børnepenge - Vil du gerne vide, hvor meget du kan få i børnepenge af staten? Så læs med her.

Blodtryk - Her kan du finde alle informationer om blodtryk og hvad er normalt.

Æggekage - Sådan laver du verdens bedste æggekage nemt og billigt.