327 uger siden

|

06/03/2018
Videnskab
Shih Tzu
Shih Tzuen med håret sat op - Foto: Shutterstock
Shih Tzu - Historie og anvendelse

Dagens topnyheder

Hunderacen Shih Tzu er en af de ældste hunderacer, der findes. Hundens oprindelse bliver stadig  bredt diskuteret. Mens deres nøjagtige historie ikke er kendt, så findes der billeder, der ligner Shih Tzu'er , i malerier og gobeliner, der kan dateres mere end 2000 år tilbage.

Mange bøger om Shih Tzu beskriver denne hund, som stammende fra Kina. Mens en anden teori er, at Shih Tzu-racen blev opdrættet af tibetanske lamaer i tibetanske templer med det formål at skabe en mini kopi af en løve. Shih Tzu betyder løve. Det fortælles, at Buddha altid var ledsaget af en lille hund på sine rejser, en lille hund der lignede en miniture løve. En dag, hvor Buddha vandrede igennem en skov, blev han overfaldet af røvere. Hans lille hund blev forvandlet til en mægtig løve og skræmte banditterne væk. Buddha løftede sin loyale lille hund op og kyssede ham på panden. De fleste Shih Tzu's har små hvide pletter over deres øjne, hvilket siges at være et varigt aftryk af Buddhas kys.

Uanset hvor racen blev udviklet - i Tibet eller in Kina - så er det klart, at Shih Tzu var en skattet følgesvend fra de tidligste tider. Malerier, kunst og skrifter fra Kinas Tang-dynasti (618-907 E.Kr.) beskriver små hunde, der ligner Shih Tzu.

I det 13. århundrede rapporterede Marco Polo, at den mongolske kejser Kubla Khan holdt små "løve-hunde" sammen med trænede jagtløver - ikke som bytte, men for at berolige løverne. Det menes, at disse hunde var Shih Tzu.

Under Ming-dynastiet (1368-1644) holdt kinesiske kongelige familier hunde af Shih Tzu-typen, og de "små løvehunde" blev nævnt i flere dokumenter fra den periode. De var efter sigende små, intelligente, fede hunde, der lignede miniature løver. Der er ikke meget omtale af hundene i dokumenter fra 1700-tallet til begyndelsen af 1900-tallet, men mange kunstarter fra denne periode skildrer små lykkelige Shih Tzu lignende hunde.

I 1861 blev Shih Tzu populær ved den kinesiske kejsers hof, efter en kongelig konkubine blev kejserinde i Kina. En af kejserinde T'zu Hsi's første kongelige proklameringer var, at alle, der blev fanget i at torturere paladsets hunde, ville blive slået ihjel. Kejserinde T'zu Hsi havde en stor kærlighed til dyr og udførte omfattende avlsprogrammer under direkte pleje af paladsets eunukker. Under kejserinde T'zu Hsi's regering gav Dalai Lama hende et par pragtfulde Shih Tzu'er, der angiveligt var kilden til de små løvehunde i det kejserlige palads. Det siges, at Shih Tzu'erne havde deres eget palads og var trænet til at sidde op og vinke med deres forpoter, når kejserinden kom på besøg.

Efter hendes død i 1908 konkurrerede mange kongelige familier om at producere hunde med de fineste pelse og farver. På grund af konkurrencen blev avlspraksis holdt hemmelig, men nogle af hundene blev ofte smuglet ud af paladserne og givet som gaver til udenlandske besøgende eller kinesiske adelsmænd.

I 1928 blev de første Shih Tzu'er, en hanhund og en hunhund, bragt til England fra Peking af Lady Brownrigg, en britisk militærmands kone udstationeret i Kina. Og i 1933 bragte en fru Hutchins en Shih Tzu fra Kina til Irland, og denne hund blev sammen med Lady Brownriggs to hunde, grundlaget for Lady Brownriggs kennel.

I 1934 blev Shih Tzu Club of England grundlagt, og racen blev officielt anerkendt i 1940'erne.

Den første Shih Tzu kom til Danmark i 1937.

Karakteristika for Shih Tzu

 • En Shih Tzu er en lille selskabshund, der knytter sig stærkt til sin familie
 • Shih Tzu'en egner sig fint til at bo i lejlighed
 • En Shih Tzu er god til nye hundeejere
 • Den er venlig overfor fremmede – både mennesker og andre dyr
 • Shih Tzu'en elsker børn
 • En Shih Tzu gøer ikke meget
 • En Shih Tzu har tendens til at hvæse og snorke, og den har tendens til tandproblemer
 • En Shih Tzu kan være svær at renlighedstræne – men giv ikke op
 • En Shih Tzu kræver ikke meget motion
 • En Shih Tzu kræver daglig pelspleje
 • Gennemsnitligt lever en Shih Tzu fra 10 til 16 år

Fakta om Shih Tzu

Oprindelsesland: Tibet og Storbritannien 

Størrelse: Skulderhøjden maksimalt 27 cm 

Vægt: 4,5-8 kg 

Farver: Alle farver er tilladt

Andre navne: Racenavnet er Shih Tzu, men kært barn har mange navne og denne hund kaldes også ”den tibetanske puddel” og ”den lille løve”. 

Type: Selskabshund

Mentalitet og temperament

En Shih Tzu vil simpelthen bare gerne være sammen med dig. Hengivenhed er denne hund dominerende karaktertræk, og dit skød er dens foretrukne destination. Denne hund er mest lykkelig, når den er sammen med sin familie og får og giver opmærksomhed. Når det er sagt, så er Shih Tzu'en ikke en total sofa-kartoffel. Den er opmærksom og livlig og gør sandsynligvis, når det kommer fremmede. Det er dog ikke noget at bekymre sig om, for hunden bliver venner med gæsterne, så snart de er kommet indenfor døren.

Shih Tzu-hundens personlighed er enormt tiltrækkende og svær at modstå. Denne hund blev opdrættet til at være en kærlig, loyal selskabshund, og det er præcis, hvad den er. En Shih Tzu får venner overalt og er venlig mod alt og alle - både mennesker og dyr.

En Shih Tzu er pålidelig og god sammen med børn, men den er ikke det bedste valg for familier med småbørn, fordi hunden er så lille, at den nemt kommer til skade, hvis et barn falder over den eller sætter sig på den. Voksne bør altid overvåge interaktion mellem børn og hunde, og dette er især vigtigt med en Shih Tzu for at forhindre hunden i at blive skadet under legen. Lad børnene sidde på gulvet, når de leger med hvalpen, så kan de ikke tabe den eller falde over den. 

Hvalpens opdragelse og pleje

Selv om en Shih Tzu fra naturens hånd er venlig, så har hvalpen behov for socialisering og træning. Ligesom alle andre hunde, kan denne hund blive sky, hvis den ikke bliver socialiseret fra hvalp. Tidlig socialisering sikrer, at din Shih Tzu hvalp vokser op og bliver en velafrundet hund.

Mad: En Shih Tzu hvalp skal fodres tre gange om dagen med lidt ad gangen. Start med den kost, din hvalp har fået hos opdrætteren. Hvis du har andre fodre-planer i tankerne, så vent til hvalpen har fundet sig tilrette og føler sig hjemme. 

Motion: En Shih Tzu er tilfreds med korte gåture hver dag. Den er ikke en ekstremt aktiv hund; den er tilfreds med at sidde på dit skød, vandre lidt rundt i huset, lege med sit  legetøj eller løbe hen til hoveddøren for at hilse på gæster.

Pelspleje: Det er krævende at holde en Shih Tzus pels smuk! Daglig børstning og frisering er nødvendigt samt et ugentligt bad. Sandheden er, at mange Shih Tzu-ejere giver op og lader en hundeklipper til at klippe de lange lokker af. Væk er noget af den klassiske skønhed, men naturligvis også en hel del pelspleje, og du har stadig en charmerende lille uldtot - blot med kortere hår. Hvis du vælger at lade din Shih Tzu kliuppe, så skal du regne med besøg hos hundeklipperen hver 6 - 8 uge.

Hundens negle bør trimmes hver måned, og du skal tjekke hundens ører for skidt, rødme og dårlig lugt, hvilket kan antyde en infektion. Rens dem en gang om ugen med et pH-afbalanceret ørerensemiddel (spørg din dyrlæge) på en vatrondel.

Din Shih Tzus ansigt kræver også daglig opmærksomhed. Den bliver beskidt, når den har spist. Tør din hunds ansigt og øjne med en klud fugtet med varmt vand.

Mange små hunde har tendens til problemer med tænderne, og dette gælder også din Shih Tzu. Regelmæssig tandbørstning med en blød tandbørste og hunde tandpasta vil holde hundens gummer og tænder sunde.

Specielle behov: Shih Tzu'ens flade ansigt gør den modtagelig for hedeslag, fordi luften, der går ind i lungerne, ikke bliver kølet ned så effektivt, som det gør hos hunde med lange snuder. Hunden bør holdes indendøre i aircondition, når det er rigtig varmt udenfor.

Det er ikke usædvanligt, at en Shih Tzu frygtløs hopper ned fra en seng eller en stol. Mens det måske ikke virker højt for dig, så er det tårnhøje højder for den lille Shih Tzu. Og desværre ender disse hop ofte med skader. Racen er for tung i forpartiet og falder forover, hvilket kan forårsage skader eller endda hjernerystelse. Vær meget forsigtig, når du bærer din Shih Tzu. Hold hunden sikkert og lad den ikke hoppe ud af dine arme eller ned fra møbler.

Foreninger og andet

Klubben for Små Selskabshunde er specialklub under Dansk Kennel Klub for cirka 25 selskabshunderacer. Hver af racerne har en racerepræsentant, som har indgående kendskab til racen. 

Du kan besøge klubben her: canis-minor.dk

Hunderacen Shih Tzu er registreret i FCI  som tilhørende Gruppe 9 – Selskabshunde og du kan hente racekravene her: hundeweb.dk/dkk/public/getRaseFil?FIL_ID=559

Det er uvist, hvilke racer er beslægtet med Shih Tzu'en, men Pekingeseren har helt sikkert en finger med i spillet.

Læs også om BomuldshundPomeranian eller Bichon Havanais her.