Studier slår fast: Så meget søvn mister nybagte forældre

21/04/2022 09:56

Mathias Madsen

Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ikke let at være nybagt mor eller far.

Mest læste i dag

De fleste småbørnsforældre kan nok skrive under på, at det ikke altid er helt let at have fået 'en lille ny', og de fleste kan nok også godt nikke genkendende til, at den manglende søvn spiller en stor rolle. 

Søvn er nemlig ifølge psykiatrifonden ekstremt vigtigt, da det er her, at kroppen "genoplader," restituerer og gør dig klar til den kommende dag.

Det kan derfor have negative konsekvenser for blandt andet din koncentration, viljestyrke og dit humør, hvis du ikke får nok søvn, men det kan også være katastrofalt for dit helbred, da søvn blandt andet forbedrer dit immunforsvar. 

Søvn er altså fundamentalt for overlevelse, og ifølge Netdoktor har den gennemsnitlige voksne person faktisk brug for mere end syv timers søvn hver eneste nat. 

Det er dog de færreste småbørnsforældre, som har mulighed for at få det. 

Nyfødte børn har det nemlig med at vågne om natten og forstyrre forældrenes søvn, og ifølge Nordic Parenting har et britisk studie faktisk vist, at forældre i gennemsnit mister hele 44 dages søvn i løbet af deres børns første leveår. 

Ifølge flere andre studier påvirker det primært forældre på tre forskellige måder. 

Enten bliver man ikke rigtig påvirket af det og "klarer det nogenlunde," ellers "falder [man] lidt fra hinanden," og så er der dem, "der klarer det helt katastrofalt," og det er desværre ikke til at vide på forhånd, hvordan man kommer til at reagere. 

De fleste vil dog opleve at blive irritable, få humørsvingninger og blive dårligere til at styre sine impulser, og længere tids søvnmangel kan faktisk føre til mere alvorlige konsekvenser såsom "apati, dårligere hukommelse" og et svækket immunforsvar.