Verdens højeste bjerg

Skrevet af Nils Würtzenfeld

334 uger siden

|

20/12/2017
Verdens højeste bjerg
Verdens højeste bjerg Mount Everest. Foto: Shutterstock
Verdens højeste bjerg har kostet over 288 mennesker livet i deres bestræbelser på at bestige det over otte kilometer høje bjerg.

Dagens topnyheder

Den højdemæssige definition af et bjerg er stadig omdiskuteret, men ifølge Encyclopædia Britannica er et krav en minimumshøjde på 610 meter. 

Dermed har vi ingen bjerge i Danmark, da det højeste punkt herhjemme er Møllehøj ved Skanderborg i Østjylland, der blot måler 170,86 meter over havets overflade.

Til gengæld kan lande som Kina, Indien og især Nepal bryste sig af verdens allerhøjeste bjerge, der alle rager over otte kilometer op.

Verdens højeste bjerg er Mount Everest. Det ligger på grænsen mellem Nepal og Kina, men er højdemæssigt skarpt forfulgt af en række andre kæmper, der ligger i samme region.

Mount Everest er 8.848 meter højt. Bjerget - der på sanskrit hedder Sagarmatha og på tibetansk Chomolungma - ligger på grænsen mellem Nepal og Kina og er opkaldt efter den britiske ingeniør sir George Everest. Han var i 1841 den første til at fastslå bjergets geografiske koordinater og højde.

Verdens højeste bjerg

Verdens højeste bjerg Mount Everest. Foto: Shutterstock

Bjerget blev første gang besteget 29. maj 1953 af sherpaen Tenzing Norgay og newzealænderen sir Edmund Hillary og siden har 4,833 forskellige personer besteget det legendariske bjerg.

Mount Everest har dog kostet 288 mennekser livet i deres bestræbelser på at bestige verdens højeste bjerg.

På grund af de fortsat aktive, geologiske kræfter under Mount Everest, vokser bjerger fortsat med cirka en centimeter om året og flytter sig samtidig mod nordøst cirka seks centimeter om året.

Mount Everest er dog ikke det højeste punkt på Jorden, hvis man regner det fra jordens centrum.

Normalt udregner man et bjergs højde fra havets overflade, men regner man fra jordens centrum, så går titlen som verdens højeste bjerg til Chimborazo i Ecuador. Chimborazo måler ‘kun’ 6.248 meter over havoverfladen, men alligevel stikker det længst op i landskabet og er tættest på rummet.

Verdens andethøjeste bjerg er K2. Foto: Shutterstock

Det skyldes jordens form, da vores klode ikke er helt rund, men faktisk er en smule ‘mast’. Dermed er jorden bredere, end den er høj, og det giver en fordel til de bjerge, der ligger ved ækvator - som eksempelvis Chimborazo, der ligger tæt på jordens tykke midte, mens Everest ligger mere mod nord.

Herunder kan du se de 10 højeste bjerge i verden.

Top 10 - Verdens højeste bjerg

  1. Mount Everest - 8.848 meter. Ligger på grænsen mellem Nepal og Kina.
  2. K2 - 8.611 meter. Ligger på grænsen mellem Pakistan/Kina
  3. Kangchenjunga - 8.586 meter. Ligger på grænsen mellem Nepal/Indien
  4. Lhotse - 8.516 meter. Ligger i Nepal
  5. Makalu - 8.462 meter. Ligger i Nepal
  6. Cho Oyu - 8.201 meter. Ligger i Nepal
  7. Dhaulagiri - 8.167 meter: Ligger i Nepal
  8. Manaslu - 8.156 meter. Ligger i Nepal
  9. Nanga Parbat - 8.125 meter. Ligger i Pakistan
  10. Annapurna - 8.091 meter. Ligger i Nepal