Verdens største fisk

Skrevet af Nils Würtzenfeld

335 uger siden

|

12/12/2017
Verdens største fisk
Foto: Shutterstock
Verdens største fisk er hvalhajen, der sandsynligvis kan blive helt op til 18 meter lang.

Dagens topnyheder

At hvalhajen kaldes for en hval er i den grad misvisende, da det store dyr i virkeligheden er en fisk og ikke et pattedyr. Navnet skyldes i midlertid dens størrelse, da den har langt mere til fælles med havets andre kæmper end med fiskefamilien.

Hvalhajen er nemlig verdens største fisk og kan blive meget længere end både hajer, delfiner og spækhuggere.

Den største registrerede hvalhaj blev opdaget i Karachi i Pakistan i 1947 og målte 12,65 meter, mens den vejede 21,5 ton. Det forlyder dog, at hvalhajen kan blive over 18 meter lang og veje over 45 ton.

Den gennemsnitlige hvalhaj er 9,7 meter og vejer omkring 9 ton.

Den rolige kæmpe kan kendes på dens lange kegleformede krop, den hvide bug og den plettede overflade, og på trods af navnet, er hvalhajen ikke en farlig dræber. 

Foto: Shutterstock

Det store dyr er nemlig ganske harmløs, hvilket gør, at man som dykker kan svømme side om side  med den langsomme kæmpe, der kun skyder en fart på tre kilometer i timen.

Den store fisk har heller ingen skarpe tænder, man som dykker skal frygte - kun en kraftige hale, som med et svirp kan slå en uheldig dykker bevidstløs. Hvalhajer er nemlig en såkaldte ’filtratorer’ og minder dermed om en række andre hvaler.

Foto: Shutterstock

Den lever nemlig af smådyr i havet, som den filtrerer i munden ved at bruge sine cirka 3000 tænder samt 10 filterplader til at adskille dens føde fra havvandet. Det foregår ved, at den lader store mængder vand trænge ind i munden og løbe ud gennem gælderne. På den måde filtreres dyr som plankton, krebsdyr og småfisk, som det store dyr fortærer.

En hvalhaj kan i øvrigt filtrere over 600.000 liter vand i timen.

Foto: Shutterstock

Hvalhajen bliver typisk omkring 70 år gammel, men det menes, at de kan blive helt op til 150 år. Den enorme fisk føder i øvrigt levende unger, som er omkring 50 til 60 centimeter ved fødslen, og den kan få mellem 100 og 200 unger per kuld.

Hvalhajen lever på det åbent hav såvel som ved kysterne og findes i tropiske- samt varme tempererede oceaner. Hvalhajerne findes i mere end 100 landes farvande