Forside Sundhed Læger opdager mad, der forebygger hjertesygdom og diabetes – og...

Læger opdager mad, der forebygger hjertesygdom og diabetes – og mange danskere spiser ikke nok af det

Hand,Hold,Chest,Heart,Attack,holder,på,hjerte,
Shutterstock.com

Denne type mad kan forebygge hjertesygdom og diabetes, men der er mange danskere, der ikke spiser nok af det.

Lige nu læser andre

At spise en kombination af frugt, grøntsager, nødder og fuldkorn regelmæssigt kan mindske risikoen for at udvikle to af de mest dødelige kroniske sygdomme, antyder et nyt studie.

En gruppe amerikanske forskere har opdaget, at fytosteroler – en naturlig forbindelse, der findes i blandt andet nødder, frø, kornprodukter og vegetabilske olier – kan hjælpe med at forbedre stofskiftet og reducere inflammation. Det kan holde både hjertesygdom og type 2-diabetes væk.

Men desværre er der mange danskere, der ikke spiser den anbefalede daglige mængde frugt, grøntsager, nødder og fuldkorn.

Fytosteroler er stoffer, der minder om kolesterol og fremmes som en måde at forbedre hjertets generelle helbred på, da de kan sænke niveauet af LDL (det dårlige kolesterol) ved at binde sig til og absorbere det fedtlignende stof.

Læs også

Det nye studie antyder nu, at et højt indtag af fytosteroler også kan forbedre reguleringen af insulin, reducere hjerteinflammation og bidrage til et sundt stofskifte.

Type 2-diabetes er den mest udbredte form for diabetes i verden, og ifølge Diabetesforeningen er der cirka 332.500 danskere, der lever med type 2-diabetes-

Dr. Fenglei Wang, hovedforfatter og forskningsassistent ved Harvard University, har ifølge Daily Mail udtalt, at resultaterne bakker op om påstanden om, at en sund, plantebaseret kost med masser af grøntsager og fuldkorn kan være gavnlig for mennesker.

Selvom fytosteroler findes i alle plantebaserede fødevarer, findes de i højeste koncentration i uraffinerede planteolier – såsom vegetabilske olier, nøddeolier og olivenolie.

Nødder som mandler, pistacienødder og cashewnødder; frø som græskar-, solsikke- og vandmelonfrø; fuldkorn som havre og byg samt bælgfrugter som kikærter, linser og sojabønner er også gode kilder til fytosteroler.

Stoffet findes desuden i grøntsager som artiskokker, broccoli, grønne bønner, søde kartofler og blomkål – samt i frugter som ananas, appelsiner, bær og bananer.

Forskerne fulgte over 200.000 amerikanske voksne i 36 år. Deltagerne blev med jævne mellemrum bedt om at udfylde spørgeskemaer om deres kost, for at måle, hvor meget mad med højt indhold af fytosteroler, de indtog.

Svarene blev derefter analyseret ved hjælp af forskellige statistiske modeller for at vurdere deres risiko for at udvikle type 2-diabetes og hjertesygdom. I løbet af opfølgningsperioden udviklede over 20.000 deltagere type 2-diabetes, og næsten 16.000 fik hjertesygdom.

Resultaterne viste, at dem der dagligt spiste omkring fem portioner grøntsager, tre portioner frugt, to portioner fuldkorn og en halv portion nødder, der alle er rige på fytosteroler, havde ca. 10 procent lavere risiko for at udvikle enten sygdom.

Forskerne analyserede også metabolitter – der er biprodukter fra stofskiftet – og en række andre metaboliske biomarkører i blodprøver fra omkring 40.000 personer for at forstå, hvordan fytosteroler påvirker kalorieforbrændingen.

De fandt i denne forbindelse ud af, at dem, der spiste fytosteroler, havde et bedre stofskifte – hvilket hjalp med at regulere insulinniveauet og mindske inflammation omkring hjertet.

Dr. Wang bemærkede, at resultaterne viser, at indtagelse af fytosteroler kan mindske risikoen for type 2-diabetes ved at reducere insulinresistens i kroppen – og forebygge hjertesygdom ved at forhindre betændelsestilstande.

De fødevarer, der blev undersøgt i studiet, anbefales som en del af en sund og varieret kost og er også forbundet med flere sundhedsmæssige fordele på grund af deres indhold af antioxidanter og fibre.

Forskerne bag det nyeste studie præciserede dog ikke, hvordan de kunne konkludere, at fordelene specifikt skyldtes fytosteroler. Studiet blev præsenteret på konferencen Bioactives for Brain and Cardiometabolic Health i Florida, og vil også blive offentliggjort i tidsskriftet Nutrition.

Læs også

Fandt du artiklen spændende? Del den her Del artiklen: