Forside Mad og drikke Husmor-trick går verden rundt: Hold dine kartofler friske i op...

Husmor-trick går verden rundt: Hold dine kartofler friske i op til 5 måneder-  uden råd eller spiring

Potato kartoffel
Shutterstock

“Nøglen” ligger allerede i dit køkken.

Lige nu læser andre

Du kender måske frustrationen: Man åbner køkkenskabet, og den netop indkøbte pose kartofler er allerede begyndt at spire, blive blød eller lugte muggent.

Men med en lille justering i opbevaringen kan kartoflerne holde sig friske i flere måneder ad gangen.

Det skriver livsstilssitet Kiskegyed.

Det er nemlig ikke kun varme, fugt og lys, der får kartofler til at rådne eller spire for tidligt. Ifølge eksperter spiller placeringen i køkkenet og naboskabet med andre fødevarer også en afgørende rolle. Særligt ethylen – en naturlig gas, som mange frugter afgiver – kan fremskynde eller hæmme spiringsprocessen.

Det gælder dog ikke for alle afgrøder. Mens æbler kan forsinke spiring, kan eksempelvis løg have den stikmodsatte effekt og fremskynde kartoflernes forfald. Derfor anbefales det at holde de to langt fra hinanden i køkkenet.

Æbletricket: Sådan virker det

Læs også

Tricket er enkelt, men effektivt: Læg et friskt, ubeskadiget æble blandt kartoflerne. Æbler afgiver små mængder ethylen, som under de rette forhold kan hæmme spiringsprocessen og dermed forlænge kartoflernes holdbarhed betragteligt – op til fem måneder, hvis de øvrige opbevaringsforhold også er optimale.

Men der er en vigtig detalje: Æblet må ikke begynde at rådne. Et overmodent eller blødt æble kan hurtigt få hele beholdningen af kartofler til at gå til. Derfor bør æblet kontrolleres og udskiftes med jævne mellemrum.

Gode vaner giver længere holdbarhed

Udover at bruge æbletricket er der flere ting, man bør være opmærksom på, når kartofler skal gemmes:

  • Temperatur: Kartofler trives bedst ved 6-10 grader. Bliver det for varmt, spirer de hurtigere, og bliver det for koldt – som i et køleskab – påvirkes smagen negativt.
  • Lys: Undgå direkte lys. For meget lys får kartoflerne til at blive grønne og danne stoffet solanin, der i store mængder er giftigt.
  • Luft: Brug ventilerede beholdere – eksempelvis lærredssække eller papirposer. Undgå plastikposer, som fastholder fugt og fremmer forrådnelse.
  • Afstand til løg og andet grønt: Løg udsender gasser, der skader kartoflernes holdbarhed. Opbevar dem separat – helst i et andet skab.

Selv om kartofler begynder at spire, behøver de ikke ryge direkte i skraldespanden. Små spirer kan nemt fjernes, og hvis kartoflen stadig er fast og ikke har grønne pletter, kan den sagtens bruges. Det er først ved store spirer og bløde, grønne knolde, at kartoflen bør kasseres.

Ads by MGDK