De fleste danskere overvurderer, hvor meget de kan tåle – og konsekvenserne kan være alvorlige.
Lige nu læser andre
I Danmark forbindes alkohol ofte med hygge og sociale sammenkomster. Men alkoholindtag kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.
Desværre er det kun få danskere, der kender Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol; på trods af, at anbefalingerne har været gældende siden 2022. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
Sådan skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.
Blandt 3.023 danskere i alderen 18-74 år kender 83 pct. hverken anbefalingen for mænd eller kvinder, når det kommer til ugentligt antal genstande, og 87 pct. kan hverken angive for mænd eller kvinder, hvor meget, man maksimalt bør drikke på én dag.
Det manglende kendskab til alkohol-anbefalingerne vækker bekymring:
Læs også
-Hvis man ikke ved, hvor meget alkohol, der er for meget, kan man måske have et sundhedsskadeligt alkoholforbrug uden at vide det, siger Peter Dalum, der er projektchef hos Kræftens Bekæmpelse.
10 genstande om ugen – max 4 pr. gang
Alkohol øger risikoen for mere end 200 sygdomme og tilstande, herunder kræft.
Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man højst bør drikke 10 genstande om ugen, og højst 4 genstande på én dag.
Anbefalingen er den samme for mænd og kvinder. Holder man sig inden for grænserne, har man en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol.
Ifølge Peter Dalum ville flere nok tænke mere over, hvor mange genstande, der ryger ned i løbet af ugen, hvis de kendte til de officielle alkohol-anbefalinger.
Læs også
Det gælder især for de 16 % af voksne danskere, svarende til mere end 700.000 personer, der ifølge Sundhedsstyrelsen drikker mere end de anbefalede max 10 genstande om ugen.
Intet alkoholforbrug er risikofrit
Peter Dalum påpeger, at anbefalingerne skal ses som en vejledning ift. hvor meget, man maksimalt bør drikke, og at man aldrig bør drikke for sin sundheds skyld. Det skyldes især sammenhængen mellem alkohol og kræft:
– Selvom risikoen for at få kræft som følge af alkohol stiger med antallet af genstande, der drikkes, så er der ingen nedre sikker grænse, hvor man kan sige, at alkoholindtaget er risikofrit, siger Peter Dalum.
Alkohol øger risikoen for mindst syv forskellige kræftformer: kræft i mundhulen, svælget, spiserøret, struben, leveren, tyktarmen samt brystkræft.