Mistænkelige dele fundet i dansk infrastruktur: “Jeg har ikke lov at sige”

Marcus Dam

7 timer siden

|

21/05/2025
Shutterstock
Shutterstock
Danske virksomheder har gjort et opsigtsvækkende fund i elektronik, der skulle bruges i landets energiinfrastruktur.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fundet vækker bekymring og har fået brancheorganisationen Green Power Denmark til at trykke på pauseknappen i samarbejdet med den pågældende leverandør.

Det skriver TV 2.

Det er i forbindelse med rutineundersøgelser af importerede komponenter, at der er dukket dele op, som ikke umiddelbart har nogen teknisk funktion i det udstyr, de er en del af. Ifølge Green Power Denmark er der tale om elektronik, der skulle installeres i den danske energiinfrastruktur – men hvor man under tekniske tjek har fundet uventede og uidentificerede komponenter.

– Der er fundet komponenter i elektronik, hvor det var svært at forstå, hvorfor de skulle være der, siger Jørgen Christensen, teknisk direktør i Green Power Denmark, til Berlingske. Hvad komponenterne præcis kan bruges til, vil han dog ikke udtale sig om, da undersøgelsen stadig pågår.

Ingen navne, men sagen er alvorlig

Organisationen ønsker ikke at oplyse, hvilket land komponenterne kommer fra, eller hvilken funktion de kunne have haft. De vil heller ikke afsløre navnet på leverandøren – men samarbejdet er sat på pause, og sagen er blevet delt med myndighederne.

Ifølge Green Power Denmark er det ikke første gang, man opdager mærkværdige komponenter i importeret elektronik til energisektoren – men det er yderst sjældent. Denne gang betegnes fundet som "opsigtsvækkende".

Det understreges dog, at det er for tidligt at afgøre, om formålet har været ondsindet. Elektronik kan være designet til mange forskellige formål, og det er endnu uklart, om der er tale om en bevidst trussel eller blot unødvendige dele uden egentlig funktion.


Paralleller til amerikanske fund

Sagen kommer i kølvandet på en rapport fra Reuters, som beskrev fund af uautoriserede komponenter i invertere i USA. De dele gjorde det muligt at omgå firewalls og fjernstyre udstyret – med risiko for at destabilisere hele elnettet.

Også i Danmark bruges invertere i både solcelleanlæg, batterier og varmepumper, hvilket gør sagen ekstra følsom. Nu afventer branchen resultatet af undersøgelsen – og håber, at fundet ikke viser sig at dække over noget mere alvorligt.


Ads by MGDK