Ingeniør løn

Ingeniør løn. Hvad tjener en ingeniør? Foto: Scanpix

Ingeniør løn – hvad ligger den på? Hvilke ingeniører tjener mest? Og hvordan afhænger lønnen af uddannelsesretning? Få svar her.

Ingeniør løn er et vidt begreb, da jobbet som ingeniør også spænder utrolig bredt.

En ingeniør er som udgangspunkt en person, der beskæftiger sig med ingeniørvidenskab så som konstruktioner, planlægning og styring af proces, produkter og produktion.

Der findes dog et hav af forskellige ingeniøruddannelser og jobbeskrivelser. Du kan eksempelvis blive både stærkstrømsingeniør, produktionsingeniør, IT-ingeniør, oplevelsesteknologi ingeniør, softwareingeniør eller maskiningeniør.

Ingeniør løn - høj indkomst

Som udgangspunkt tjener man godt som ingeniør, da faget har en høj og stabil indkomst, ligesom der er meget lav ledighed i branchen (omkring to procent.) Det betyder også, at ingeniøruddannelsen ofte er blandt de tre uddannelser i Danmark, der fører til den højeste indkomst.

Den gennemsnitlige månedsløn for medlemmerne af IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) lå i 2016 på 54.347 kroner.

Ingeniør løn

Ingeniør løn. Der er gode penge at hente i jobbet som ingeniør. Foto: Scanpix

Derudover får nyuddannede i gennemsnit 36.981 kroner om måneden, mens ingeniører med henholdsvis 10 og 20 års anciennitet får 53.821 kroner og 61.957 kroner.

Tallene har dog sandsynligvis allerede ændret sig, da branchen i 2017 har oplevet en lønstigning på 3,7 procent for privatansatte og 2,9 procent for offentligt ansatte i 2017. Det viser tal fra IDAs lønstatistik for 2017.

Ingeniør løn - Der er forskel på landsdele

Der er dog stor forskel på, om man er ansat i det private eller i det offentlige, ligesom der er forskel på, hvordan ingeniører lønnes rundt omkring i Danmark. Eksempelvis tjener man mere som ingeniør i Københavnsområdet end man gør I Nordjylland.

Ifølge IDAs lønstatistiker for 2016 tjente en privatansat ingeniør – færdiguddannet i 2000 og bosat i Region Hovedstaden - 62.415 kroner om måneden i gennemsnit.

Ingeniør løn

Ingeniør løn. Hvad tjener en ingeniør? Foto: Scanpix

Til forskel tjener en privatansat ingeniør – færdiguddannet i 2000 og bosat i Region Nordjylland - 56.264 kroner om måneden i gennemsnit.

Der er også stor forskel på, indenfor hvilket ingeniørfag, man arbejder. I 2015 viste lønstatistik fra Ingeniørforeningen, at der var en gennemsnitlig lønforskel på 8.262 kroner om måneden mellem de højst- og lavestlønnede ingeniørgrupper.

I toppen fandt man elektronikingeniører, mens medlemmer med en uddannelse inden for kemi, biologi eller biotek kom ind på andenpladsen. På tredjepladsen lå de ingeniører med en baggrund inden inden for maskin-, industriproduktion og skibsbygning.

I bunden er lønhierarkiet lå til gengæld ingeniører med en uddannelse indenfor matematik, fysik og geologi.

Hvordan bliver man ingeniør?

Du kan læse til ingeniør i både Aalborg, Herning, Aarhus, Horsens, Esbjerg, Sønderborg, Odense Kalundborg og København.

Ingeniør løn

Ingeniør løn: Lønningsmæssigt er der stor forskel på landsdele. Foto: Scanpix

Her kan du vælge at læse til enten diplomingeniør eller civilingeniør. Diplomingeniør er en fællesbetegnelse for en række akademiske specialiserede 3½-årige mellemlange videregående ingeniøruddannelser på professionsbachelorniveau, mens civilingeniør er en kandidatgrad i ingeniørvidenskab.

Diplomingeniøruddannelsen inkluderer et halvt års praktik, og efter uddannelsen kan man gå direkte ud i job eller tage en overbygning til civilingeniør.

Kilde: IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) 

Læs også artiklerne arkitekt løn og bygningskonstruktør løn her!

 

Dagens Gossip