Skift adresse

30/06/2018 10:45

webmaster

Business
Skift adresse
Sådan skifter du adresse. Foto: Scanpix
Der er rigtig mange ting at holde styr på, når du skal skifte adresse, og får du ikke husket det hele midt i flytterodet, kan det i bedste fald betyde irritation og i værste fald bøde.

Mest læste i dag

Skift adresse og undgå at havne i ærgerlige situationer med vores huskeliste og guide over de forskellige instanser, der skal kontaktes ved adresseændring.

At skulle flytte kan både være en glæde eller en sorg, men uanset hvordan du har det med selve flytningen, kommer du ikke uden om at skulle skifte adresse.

Skift adresse

Det er heldigvis ikke besværligt som sådan, men det er let at komme til at glemme en eller flere af de instanser, der skal have besked, så her får lige et hurtigt overblik over, hvem du skal huske at tage kontakt til:

 • Folkeregistret
 • PostNord
 • SKAT
 • Bank
 • El-leverandør
 • Gas-og varmeselskab
 • Vandværk
 • Forsikringsselskab
 • Diverse konto- og medlemskort
 • Fagforening
 • A-kasse
 • Arbejdsgiver
 • Tandlæge
 • Dyrlæge
 • Diverse abonnementer
 • Fritidsaktiviteter

Det er naturligvis også en god idé at give din nye adresse til familie og venner i samme skynding, og har du mulighed for det, så efterlad gerne en besked med navn, adresse og telefonnummer til den nye beboer af dit gamle hjem.

Det er nemlig ikke usædvanligt, at der dukker breve op på din gamle adresse flere år efter, at du er fraflyttet, selvom du synes, at du har givet besked alle de relevante steder.

Sådan skifter du adresse i folkeregistret

Det er vigtigt at du får meldt flytning til folkeregistret ret hurtigt, for her kan du nemlig ende med en bøde, hvis du ikke får det gjort inden for den givne frist. 

Du skal senest 5 dage efter, at du har skiftet adresse gå ind på borger.dk og ændre dine oplysninger ved hjælp af dit NemID. Skift adresse op til 4 uger før din flytning og undgå problemer i den anden ende, hvis det kan lade sig gøre.

Børn skal ligesom voksne registreres på den adresse de opholder sig mest, så husk at registrere dine børns flytning også.

Har du behov for adressebeskyttelse, skal du huske at søge om det, når du melder flytning. 

Har du ikke mulighed for at klare adresseskiftet online, skal du i stedet henvende dig til kommunens borgerservice, i den by du bor.

Folkeregistret giver automatisk besked til alle andre offentlige instanser, som eksempelvis skoler og sundhedsvæsnet samt banker, så her behøver du ikke at gøre mere. 

Der er dog enkelte steder, der selvom de får besked via folkeregistret, måske fortsat skal kontaktes.

Adresseændring hos PostNord

Det er ikke længere nødvendigt, at kontakte postvæsnet særskilt, da de også får besked via folkeregisteret, men når PostNord alligevel befinder sig på listen over dem, du skal kontakte, er det fordi ikke alle services følger med.

Er du eksempelvis tilmeldt ”Nej tak til reklamer” eller ”Nej tak til reklamer og aviser”-ordningen, skal du huske at tilmelde din nye adresse. 

Ved adresseændring stopper ophører det nemlig automatisk. 

Har du Modtagerflex eller levering til døren, skal du være opmærksom på, at det naturligvis også stopper, når du skifter adresse, så her skal du også gentilmelde dig ordningen.

Sidst, men ikke mindst, skal du ved hemmelig adresse huske at give særskilt besked til PostNord.

PostNord eftersender som udgangspunkt din post i 6 måneder, medmindre der er tale om pakker. 

Det er værd at vide, at de i stedet sendes tilbage til afsenderen, så sørg for at give relevante virksomheder besked om din flytning.

Derfor skal du kontakte SKAT

Selvom SKAT får besked om din nye adresse, kan der være andre forhold som gør det nødvendigt at kontakte SKAT. Det kan eksempelvis være tilfældet i forbindelse med en skilsmisse, der betyder væsentlige ændringer i økonomi og i skatteforhold.

Aflæsning af forbrug ved skift af adresse

Du skal melde dit adresseskift til forsyningsvirksomhederne, når du flytter, og du skal huske at aflæse varme, el, gas og vand og varme på det sted, som du flytter fra.

De skal have tallene senest 3-5 dage efter, at du er flyttet. 

Husk forsikringselskabet, når du skifter adresse

Skift adresse kan meget vel være ensbetydende med ændringer i forsikringerne eller regulering af dem. Boligtype såvel som geografi kan eksempelvis have indflydelse på prisen.

Skift adresse til c/o adresse

Nogle gange er det nødvendigt at benytte en c/o adresse. 

Forkortelsen kommer fra det engelske udtryk ”Care of”, og flytter du ind hos en anden, hvor dit navn ikke står på døren, skal du i feltet ”Hos” angive navnet på personen. 

Du kan ikke registreres i CPR på en c/o-adresse, hvis du ikke rent faktisk bor der, og kommunen kan bede logiværten, altså ejer eller udlejer, om at bekræfte rigtigheden af at du bor på adressen.