5 gode råd til at leve et langt og sundt liv

De fleste mennesker drømmer om at blive meget gamle og gerne omkring de 100 år. Levealderen stiger, og derfor er det heller ikke urealistisk, at mange kan nå denne alder. Men er det noget værd at blive meget gammel, hvis man ikke har det godt?

Hvis man slås med sygdomme, og har ondt i bevægeapparatet? Det er ikke sådan, de fleste ønsker sig at blive gamle. Det er langt mere attraktivt at nå en høj alder, hvis man samtidig er rask og sund. Nedenfor kan du læse 5 gode råd til, hvordan du selv kan være med til at påvirke livet i en lang og sund retning.  

Spis sundt

Det er ikke lige meget for din sundhed, hvad du vælger at komme i munden. Hold igen med for meget sukker og umættet fedt. Derudover bør du dagligt indtage 600g frugt og grønt og ugentligt 300g fisk. Derudover bør du spise masser af fuldkorn og proteiner. 

Dyrk motion

Sundhedsstyrelsens anbefalinger siger at du som voksen mellem 18-64 år, bør dyre motion 30 minutter hver dag med moderat til høj intensitet. Der er mange måder at opnå det anbefalede antal minutter, og det handler basalt set om at finde den motionsform, der passer dig bedst, og helst en form du godt kan lide. Dette skyldes, at det er nemmere at få motioneret, hvis det ikke er en sur pligt. Hvis du har svært ved at komme i gang, kan du også hente hjælp udefra og få lagt et individuelt træningsprogram, der vil indfri dine forventninger, mål og drømme. 

Plej kroppen og opnå velvære

Man skal ikke undervurdere betydningen af et godt velvære for et langt og sundt liv. Sundhed er ikke kun en ydre ting, men starter indefra. Et godt velvære giver selvtillid. Hvis du ikke har været vandt til at pleje dig selv, kan du starte med at bade hver dag og vaske håret efter anvisningerne på hovedbunden.dk. Derudover drejer det sig helt enkelt om at gøre sig lidt umage – især i takt med at alderen stiger. Hvis du plejer dig selv, og har det godt, vil det kunne mærkes på dine omgivelser og have stor betydning for et sundt liv. 

Undgå cigaretter og for meget alkohol

Hvis du ønsker at leve et langt og sundt liv, bør du helt undgå cigaretter samt passiv rygning. Derudover bør du ikke drikke mere, end sundhedsstyrelsen anbefaler, dvs. 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd. 

Undgå stress og få rigeligt med søvn

Stress og søvn hænger sammen. Hvis du er stresset, kan du have svært ved at sove, og hvis du får masser af søvn, kan det modvirke stress. At undgå stress er en vigtig faktor for et langt og sundt liv, da stress kan føre til andre sygdomme, og kan have store konsekvenser for dit velbefindende. Føler du dig stresset, bør du gøre noget ved det og gribe fat om problemerne, inden de udvikler sig til noget, der kan få konsekvenser for din livssituation.

 

Dagens Gossip