Apples chefdesigner siger op og aktien går ned

Torsdag den 27. juni offentliggjorde Apples chefdesigner Jony Ive, at han forlader Apple senere på året, hvilket fik Apples aktier til at falde med 1,5%.

Sponsoreret artikel

Dette kan imidlertid være en unik mulighed for investorer, der kan købe Apple aktier billigere end normalt.

Appels chefdesigner Jony Ive meddelte den 27. juni, at han vil træde tilbage fra sin stilling senere på året. Den melding har fået Appels aktie til at falde med 1,5% svarende til 12,9 milliarder dollars. Ive har planer om at lancere sit eget designfirma, som dog kommer til at have Apple blandt sine kunder, hvilket betyder at manden bag Appels ikoniske minimalistiske look ikke helt slipper tøjlerne. 

Manden bag Apples look

Jony Ive blev en del af Apple i de tidlige 1990’ere og havde tætte bånd med den legendariske medstifter Steve Jobs, der bl.a. har refereret til Ive som hans spirituelle partner. Ive har haft en helt central rolle i designet af både iPhone’en, iMac’en, iPad’en og iPod’en, der alle er kendt for deres klassiske og minimalistiske design. 

Apples CEO Tim Cook har i en udtalelse på firmaets hjemmeside skrevet, at: ”Jony er en enestående figur i designverdenen og hans rolle i Appels genoplivning kan ikke overvurderes, fra den banebrydende iMac i 1998 til iPhone’en og de hidtil uset store ambitioner for Apple Park, hvor han senest har brugt så meget af sin energi og omsorg.”. 

Fremtidigt samarbejde

Ive forlader dog ikke Apple helt. I sin udtalelse på Apples hjemmeside beskrev Cook også det fremtidige samarbejde mellem Ive og Apple: ”Apple vil fortsætte med drage nytte af Jonys talenter både ved at arbejde direkte sammen med ham på eksklusive projekter samt gennem det fortsatte arbejde, som hans fantastiske og passionerede designhold har skabt.”.

Jony Ive selv har selv udtalt, at ”efter næsten 30 år og utallige projekter er jeg mest stolt af det varige arbejde vi har lavet for at skabe et designhold, processer og en kultur hos Apple, der er uden sammenligning.”. Ives kommende designvirksomhed kommer til at hedde LoveFrom. På nuværende tidspunkt vides der ikke meget om LoveFrom, andet end af den kommer til at have hjemme i Californien, og at der går rygter om, at den vil fokusere på wearable technology. 

Hvor er Apple på vej hen?

Nogle mener, at Ives exit kan signalere et skifte hos Apple fra at være fokuserede på hardware-produkter til i højere grad at lægge kræfterne i services og indhold. Apples indsats i retning af at udbyde streaming og andre services, viser en klar retning fremadrettet. Der går endda rygter om, at Apple er på udkig efter at købe et større produktionsselskab, for selv at kunne producere indhold. 

Den verdensomspændende omsætning for app-industrien er på nuværende tidspunkt højere end hele filmindustriens, og Apple alene tjente næsten 10 milliarder dollars i 2018 på App Store, Apple Music, iCloud og andre af deres services. Den ideelle Apple-kunde får efterhånden flere og flere enheden og anvender løbende flere og flere services sammen med disse enheder. De nyeste udviklinger viser, at en af Apples største styrker, udover loyalitet og integration mellem hardware og software er kontrol. F.eks. tjente Apple indtil for nyligt 30 % af dit Netflix abonnement det første år, hvis du havde købt det igennem en app på en iPhone eller en iPad. 

Så til trods for Jony Ives exit så er aktiemarkedet ikke synderligt bekymret for Apple. I kølvandet på Ives udmelding udtalte Deutsche Bank’s Jeriel Ong, at: ”Efter vores vurdering så er Jony Ive en af de vigtigste personer hos Apple, måske kun efter CEO Tim Cook, i henhold til indflydelse på Apples succes. Han har sat sit mærke på nærmest alle Apples produkter de sidste 20 år lige fra iMac til iPhone/iPad. Selvom det ville være en smule for sensationelt at hævde, at 1 ud af 132.000 fuldtidsansatte kan være så vigtig for Apple, så har vi set, at Ives bidrag til Apples produkter har været centrale for firmaets design-centrerede strategi, hvilket har gjort Apple til et af verdens største firmaer de sidste 20 år. Vi er imidlertid sikre på, at Apple internt kan finde folk til at fylde hans ansvarsområder, og det som andre ikke kan udfylde, kan derimod blive udført at Ives nye firma, LoveFrom.”. 

Krish Sanka fra Cowen pointerede i sin analyse af sagen, at: ”Vi ser Sir Ives afgang som en ulempe for firmaet. Men Apple er i gang med en omstilling fra at være fokuserede på hardware produkter til services og indhold. Mens det er uklart hvordan Apples hardware produkt innovation vil blive influeret af Ives afgang, så vil de mange interessenter der fremadrettet skal træffe designbeslutninger helt bestemt åbne et nyt kapitel i Apples designsprog, men Sir Ive vil fortsætte sit samarbejde med Apple på eksklusive projekter.”.

 

Dagens Gossip