Derfor er det vigtigt at sammenligne kredittkort

Der er sikkert mange af os, der bruger begrebet ”kredittkort” her og der uden virkelig at have fuld forståelse for, hvad begrebet indebærer. For at finde det billigste kort, skal du altid huske at sammenligne priser på forhånd.

Sponsoreret indhold

Og hvordan adskiller det sig fra et betalingskort, som for eksempel et Dankort, som mange af os ejer?

Forskellen ved et betalingskort som et Dankort og et kredittkort er, at betalinger fra et betalingskort bliver trukket fra en bankkonto med det sammen, hvorimod det ikke er tilfældet med sidstnævnte. Det tager normalt op til cirka 45 dage, før betalingerne (i form af kredit) tages fra kortet.

Kredittkort er de kort, de fleste af os kender som, f.eks. American Express, Eurocard eller MasterCard. Selve begrebet kommer fra ordet ”kredit,” som i nogle sammenhænge svarer til ”lån,” og det betyder, at du har et kort med en vis kredit. 

Ikke identisk med debetkort

Der findes som regel to typer forskellige betalingskort, nemlig kredittkort og debetkort. Du kender sikkert disse typer kort uden regel at vide, hvilke forskelle, der findes mellem dem. 

For det første, er det ofte nemmere at benytte sig af et kredittkort i udlandet, da flere restauranter og butikker i udlandet tager imod denne slags kort end de gør med debetkort. Det kan derfor, under alle omstændigheder, altid være godt at være ejer at et kredittkort, hvis man tager til udlandet. 

For det andet, som nævnt tidligere i artiklen, bliver beløb på debetkort, som et Dankort, trukket fra kortet med det samme, hvorimod pengene trækkes efter et stykke tid, normalt 45 dage, efter. Man kan selvfølgelig løbe en økonomisk risiko ved konstant at købe på kredit, da det kan danne en illusion om, at ens pengepung er fuld, når alle beløbene et stykke tid senere bliver trukket fra ens kort på samme tid. Derimod kan køb på kredit også være til stor fordel, hvis man ikke har overforbrug – især hvis man ikke har andre muligheder. 

Til sidst er en anden vigtig forskel at debetkort kan have overtræk. Med et kredittkort er der ikke mulighed for at overtrække. Med sådanne betalingskort har man et bestemt beløb til rådigheder, og når man har brugt det op, er der ikke flere penge! Så simpelt er det. 

Der findes dog også debetkort, som heller ikke kan overtrækkes (ved hjælp af en saldokontrol), men det er dog muligt for de fleste af dem, der har en forholdsvis god økonomi. 

Sammenligne, hvad det koster flere steder

Der findes et utal af forskellige slags kredittkort. Det kort, du skal vælge afhænger af, hvad dine økonomiske behov består af. 

Så før du vælger, hvilket kort du vil have dine fingre i, kan det være en god idé at sammenligne, hvilket alternativ, der vil passe bedst til dine økonomiske behov. 

Når du har et bedre overblik af din økonomiske behov, findes der er stort antal af forskellige sammenligningssider, hvor du kan finde frem til mange forskellige oplysninger om de mange typer kredittkort, der findes. 

Her er et eksempel på en norsk side, der hjælper besøgende med at sammenligne kredittkort: kredittkortinfo.no.

Tag dig endelig god tid til at læse så mange oplysninger som muligt omkring de diverse kort, spørg til råd, hvor de kan, og hvis du er i tvivl om visse detaljer omkring visse kort, kan det altid anbefales at tage kontakt til udbyderen for at blive afklaret. 

Du skal dog være opmærksom på, at tudbyderen har interesse i, at du vælger deres alternativ, og derfor måske vil udelukke visse oplysninger. Derfor skal du også huske på at spørge dine venner til råds om, hvad der er bedst i form af kredittkort, og hvad de selv har haft af oplevelser med disse typer kort. 

Der er nogle fordele

Som nævnt ovenfor findes der en del fordele ved kredittkort, især hvis man ikke har overforbrug. 

En af de fordele, er at det kan bruges, i nødstilfælde, hvor man ikke har andre muligheder end at betale et bestemt beløb. 

For det andet, kan et kredittkort også være til fordel for at opbygge ens kredit score. Dog kræver dette, at du foretager betalinger til tiden, og at du ikke har gæld. 

Let at bruge flere penge end du har

Men som nævnt tidligere skal man også passe på med kredittkort, da det nemt kan danne en illusion om, at man mange penge har til rådighed, når beløbene reelt først bliver trækket fra ens kort senere hen, og det er ikke altid nemt for enhver at håndtere den aspekt af at eje et kort med kredit. 

Der findes nemlig en del mennesker, der ikke kan holde sig fra fristelser, og især de dyre slags, som de egentlig ikke har råd til og behov for. Der er mange, der køber flere genstande af høje beløb og derefter ender med en stor gæld måneden efter. Det kan virke meget overvældende og gøre hele kredittkortoplevelsen til både en utryg og farlig oplevelse. 

Disse mennesker vil let blive overvældet med kredittkortgæld, som kan vokse til at blive et endnu større økonomisk problem, hvis de ikke hurtigt får styr på det. 

Find dit kort

Når du går ind på sammenligningssider for at finde oplysninger om forskellige kredittkort og sammenligne dem, kan det virke forvirrende og kompliceret at nå frem til det kort, der passer bedst til dine økonomiske behov. En af de kriterier, der vil hjælpe dig med at afgøre, hvilket alternativ du skal vælge er også din kreditværdighed, og hvor god du er til at tilbagebetale. 

Derudover skal du vide, at de fleste kredittkortudbydere tilbyder belønninger af forskellige slags, som kan være interessante for dig, hvis de dækker dine behov. 

Nogle af de belønninger, der findes er i form af, for eksempel, forsikring og cashback. Der findes en del, der tilbyder forsikringer til rejser. Sommetider tilbydes det dog kun, når ens rejse er blevet købt ved hjælp af kredittkortet. 

Udover det er der flere selskaber, der er begyndt at lave deres helt egne kredittkort, som giver fordelagtige belønninger til deres kunder. For eksempel har COOP dannet deres helt eget bonuskort, som giver deres kunder rigtige gode tilbud i COOP butikkerne. 

En del andre belønninger findes hos nogle kredittkortudbydere. For eksempel kan man ved hjælpe af mere eksklusive kort få adgang til lounges områder i nogle lufthavnen verden over. Det kan være meget behageligt, især hvis man rejser en del. 

Krav til ansøgning

Hvis man vil ansøge om at få et kredittkort, er der visse ting, man skal være opmærksom på, før man søger. 

Normalt, skal man for det første udfylde et ansøgningsskema hos den kredittkortudbyder, man nu har valgt. I det skema skal en kopi af et gyldigt ID følge med. Det kan være i form af et pas eller kørekort. Udover det skal man normalt også medbringe sin seneste årsopgørelse, kontoudtog fra de sidste tre til seks måneder samt lønsedler for at bevise, at man har en stabil indkomst. 

Når alt den dokumentation er blevet tilsendt, og det hele er blevet godkendt, så kan et kort udleveres til dig, og så kan man ellers begynde at nyde de mange fordele, der findes ved at være ejer af et kredittkort. Man skal bare husk på at vedligeholde sin økonomi og at være ansvarlig, så man ikke hurtigt løber ind i gæld.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip