Derfor skal du spise farverig mad

Skrevet af webmaster

21/10/2019
Vil du gerne spise sundere? Så skal du spise farverig mad, som kommer omkring hele farvepaletten. Farverig mad er først og fremmest flot at se på, men vidste du, at der også er sundhedsmæssige gevinster ved farverige retter?

Dagens topnyheder

Sponsoreret indhold

Mad med farver er for eksempel fyldt med gavnlige antioxidanter, der beskytter mod sygdomme som kræft og hjertekarsygdomme. Det er altså en væsentlig grund til at spise mere farverigt.

Desuden fortæller madvarernes farve noget om madens næringsværdi. De forskellige farver er altså udtryk for mad med forskellige ernæringsmæssige egenskaber. Orange madvarer har altså andre sundhedsmæssige fordele end grønne madvarer og så videre. Listen over grunde til at spise farverigt er lang. I denne artikel får du tre væsentlige grunde til at sætte smæk på farverne på tallerkenen.

Farverig mad er sundt

Det er kendetegnende for farverige madvarer, at de er fyldt med sunde antioxidanter, vitaminer og næringsstoffer. Det handler om at bruge et bredt udvalg af farverige grøntsager og frugter. Hvis du vil have mad med en bred sammensætning af farver, kan du eksempelvis prøve denne poke bowl restaurant. Poke bowls er nemlig fyldt med forskelligt grønt i flotte og farverige kombinationer.  

Når du bruger frugt og grønt med mange forskellige farver, sikrer du den bredeste sammensætning af vitaminer, mineraler og antioxidanter. Men hvorfor er farverig mad rigere på antioxidanter end mere farveløs mad? Det skyldes, at farvepigmenterne i maden indeholder antioxidanter. Jo mere knald på farverne, des flere antioxidanter får du. Antioxidanter er en lidt flyvsk størrelse, men generelt beskytter de kroppens celler og væv mod stress og belastninger udefra. Det kan eksempelvis være tobaksrøg, partikler fra dieselmotorer og lignende.

Farver smager godt

Mad med masser af farver smager generelt rigtig godt. Når du sammensætter mad i forskellige farver, får du en bred smagsoplevelse. De enkelte madvarer smager meget forskelligt fra hinanden. Hvis du for eksempel skal lave en salat, giver det en langt bedre og bredere smagsoplevelse at sammensætte en salat med forskellige grønne salater, melon, granatæble og bær. Havde du kun valgt grønt, havde der ikke været stor forskel på de enkelte smage.

Vi kommer automatisk til at sætte forventninger til smag højt, når vi ser på farverig mad. Synssansen er nemlig også afgørende for, hvordan vi oplever smagen. Farverig mad ser generelt mere indbydende ud. Derfor får vi automatisk forventninger om, at det smager godt. Det giver mere lyst til at spise det, og dermed bliver det lettere at spise sundt.

Tab dig med farverig mad

Du har nok ikke lige tænkt over, at du kan tabe dig ved at spise farverigt. Det er et faktum, at vi spiser mindre, når vi spiser farverigt. Ud over at skabe forventninger til maden, stimulerer farverne også vores sanser, så vi bliver hurtigere mætte. Når vores synssans bliver “mæt”, stimulerer det dermed vores maver til at føle sig mætte. Synet af maden kan simpelthen mætte os med indtryk, så vi spiser mindre.

Hvis du gerne vil smide et par kilo, kan du altså overveje at spise mere farverig mad. Det er en nem og sund måde at skære ned på kalorierne på. Du er sikker på, at du får en bred repræsentation af vitaminer, mineraler og antioxidanter, samtidig med at du spiser mindre. Det er altså bare med at finde farverige opskrifter, der kan sætte kulør på din mad.