Ordner du selv dit VVS-arbejde? Det kan være en bekostelig affære

PA

357 uger siden

|

13/09/2017
Mange familier vælger at spare håndværkeren væk, og i stedet lave for eksempel VVS-arbejdet selv. Men det kan koste dyrt i reparationer og faldende boligværdi, hvis man ikke har helt styr på, hvad man laver.

Dagens topnyheder

Der er mange, der bliver lokket af besparelsen ved at gøre håndværkerarbejdet selv i stedet for at hyre en professionel håndværker eller fagmand.

Men det kan i sidste ende betyde, at arbejdet bliver meget dyrere, end hvis man blot havde hyret en professionel i første omgang. Der er nemlig mange, der ikke har helt styr på, hvad de laver, og så kan reparationerne blive rigtig dyre.

Det kan også være sværere at sælge huset, hvis det er fyldt med dårligt eller forkerte udførte el- eller VVS-installationer.

Hos VVS-installatør Gramether & Larsen ApS ser de ofte konsekvenserne af sjuskede gør-det-selv installationer.

“Vi havde en kunde, der selv lagde gulvvarme. Han fyldte vand på slangerne for at holde dem nede, hvilket han så glemte et stykke tid”, fortæller Heidi Gramether fra Gramether & Larsen ApS.

Hun fortsætter, “imidlertid kom der frostvejr, hvilket resulterede i intet mindre end ni frostskader i gulvet. Det betød, at vi skulle banke gulvet op og lægge nye slanger for derefter at genstøbe gulvet - en omstændig, uheldig og dyr løsning på et ellers simpelt problem”.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen skal autorisationsbelagt arbejde altid udføres af en autoriseret håndværker. Det kan for eksempel være en VVS- eller el-installatør. Det er ikke lovligt at udføre arbejde, der kræver en autorisation, hvis man ikke har én.

Du må gerne lave eksempelvis VVS-arbejde selv, hvis det er opgaver, som ikke er autorisationsbelagte. Det gælder eksempelvis tilslutning af blandingsbatterier, opsætning af radiator og montering af wc, hvis det er samme tilslutningstype, som det wc, du fjerner. Husk, du bør altid tjekke om dine installationer fungerer efterfølgende.

Nye VVS-installationer skal laves af professionelle. Du må desuden heller ikke selv tilslutte gulvafløb, ændre eller udbygge eksisterende brugsvandsanlæg eller arbejde på gasinstallationer.

Holder du dig ikke til reglerne på området, kan det resultere i alvorlige vandskader med ødelagte konstruktioner til følge. Du kan læse flere regler samt gode råd på Sikkerhedstyrelsens hjemmeside.