Robinsonlisten

webmaster

224 uger siden

|

04/03/2020
Her kan se, hvordan Robinsonlisten kan beskytte dig mod uønskede reklamer og telefonsælgere, og hvordan du tilmelder dig.

Dagens topnyheder

Hører du til dem der er godt og grundig træt af at have telefonsælgere hængende i røret på alle tider af døgnet eller at blive overdynget af uopfordret reklamer, så bør du overveje at komme på Robinsonlisten.

De færreste mennesker synes, at det særlig morsom at blive ringet op af en sælger, men det er en strategi, der virker for nogle virksomheder, for hvis de ikke solgte noget på det, ville de havde droppet de gammeldags telesælgere for længe siden.

Men selvom man er standhaftig og aldrig køber af telefonsælgere, der jo egentlig også dybest set ringer, fordi de har noget som de vil af med, og ikke fordi de reelt har noget, som du har brug for, så bremser det ikke de samme firmaer fra at ringe igen og igen måned efter måned.

Heldigvis er der en løsning i form af den liste, der kaldes for Robinsonlisten.

Robinsonlisten

Robinsonlisten er en liste der sørger for at beskytte privatpersoner og enkeltmandsvirksomheder mod uønsket markedsføring.

Markedsføring kan være alt fra føromtalte telefonsælgere til reklamehenvendelser på postadressen, hvor navn og adresse fremgår.

Mange tror at registret kun er for private, men faktisk omfatter det også små enkeltmandsvirksomheder, og de er særligt udsatte for især telefonsælgerne.

Men det er ikke alle uønskede henvendelser, som listen beskytter imod.

Hvem må henvende sig?

Robinsonlisten gælder kun, når det komme til at beskytte dig mod henvendelser, der går på enten reklame eller salg. 

Hvis det ikke er det som afsender har for øje, kan du altså stadig modtage såvel opkald som post med dit navn og adresse påført i postkassen.

Her kan du se, hvem der godt må henvende sig, selvom du er registeret på Robinsonlisten.

  • Velgørende foreninger
  • Analyseinstitutter
  • Politiske partier
  • Andre organisationer, der ikke er erhvervsvirksomheder

Her er du nødt til selv at henvende dig til de enkle organisationer og bede dem om at lade være med at kontakte dig. 

Selvom det stadig er reklame i en eller anden forstand, medmindre det drejer sig om analyseinstitutter, så behøver disse aktører ikke at granske Robinsonlisten, inden de foretager en henvendelse, men du kan altså komme uden om dem ved at bede dem om at holde op med at kontakte dig.

Det vil i langt de fleste tilfælde også være i deres egen interesse, så de ikke spilder deres ressourcer på henvendelser til en der ikke vil have det, og til ender med at forbinde dem med noget negativt.

Robinsonlisten beskytter heller ikke mod omdeling af gængse reklamer.
Forbuddet gælder altså kun, hvis såvel dit navn som adresse anvendes i forbindelse med uddelingen.

Modtager du et omslag med reklamer og aviser, hvor din adresse fremgår, men ikke dit navn, er det altså helt lovligt, selvom du er på Robinsonlisten. 

Du kan dog slippe uden om disse ved at have et Nej tak-skilt på din postkasse.

Elektronisk reklame

Robinsonlisten beskytter dig ikke imod markedsføring på internettet, men der er nogle særskilte og meget strenge regler her, der gør at du kun bør blive kontaktet, af virksomheder, som du har givet samtykke til.

Her skal du være opmærksom på at lade være med at deltage i konkurrencer og lignende, da du her skal give samtykke til at virksomheden bag, og ofte også deres samarbejdspartnere må kontakte dig.

Men mange glemmer, at de er kommet til at give samtykke for eksempel i forbindelse med konkurrencer.

Hvordan kommer jeg på Robinsonlisten?

Det er gratis at tilmelde sig Robinsonlisten og det kan du gøre enten ved at gå ind på borger.dk, eller ved at tage kontakt til CPR-registret i din kommune, der noterer dit navn på listen.

Medmindre du angiver andet, gælder fritagelsen kun dig, så er I flere i husstanden skal alle altså huske at tilmelde sig Robinsonlisten, for at husstanden kan slippe uønskede reklamer og telefonsælgere. 

Du skal også være opmærksom på ved tilmelding, at der kan gå helt op til tre måneder, inden registreringen rent faktisk træder i kraft.

Det skyldes, at Robinsonlisten kun opdateres en gang hvert kvartal. 

Enkeltmandsvirksomheder

Det er også muligt for erhvervsdrivende at framelde sig uopfordret reklamehenvendelser ved at blive reklamebeskyttet. 

Sådan virker Robinsonlisten

Virksomheder, der uopfordret ønsker at kontakte privatpersoner via enten telefonsalg eller post med navn er forpligtiget til at undersøge og sikre at den person de vil i kontakt med ikke står på Robinsonlisten og dermed har frabedt sig henvendelser af de typer som listen omfatter. 

Virksomhederne kan se, om en person står på Robinsonlisten ved at gå ind på CPR-registrets hjemmeside.