Sådan opstår indgroede hår og sådan behandler du dem

Du opdager en lille rød prik på huden som lidt kunne ligne en lille bums, men den begynder at gøre mere og mere ondt, og når du ser tættere på den så lægger du mærke til, at der inde i midten sidder et lille sort hår.

Hvis dette lyder bekendt, så har du med stor sandsynlighed fået det der hedder et indgroet hår. Denne artikel ser på hvad det er, og hvordan du kan forebygge dem, samt hvordan du kan behandle dem hvis de først er opstået. 

Hvad er et indgroet hår?

Et indgroet hår er præcis som det lyder, et hår der i stedet for at vokse ud gennem huden vokser den anden vej, og ind under huden eller tilbage ned i hårsækken. Håret er fanget under huden og vokser videre indtil det danner en væskefyldt byld i huden, denne byld kan til at begynde med forveksles med en almindelig bums, men man opdager ret hurtigt, at denne røde plet er alt andet end en bums, hvis indgroede hår ikke bliver behandlet kan det meget hurtigt gå hen og blive en meget smertefuld omgang. 

Hvordan får man indgroede hår?

Alle mennesker kan få indgroede hår, det er lige meget om man er ung eller gammel eller mand eller kvinde, alle som har hår på kroppen kan få et indgroet hår. Ofte opstår indgroede hår de steder hvor man for nyligt har barberet sig, dette er fordi huden her allerede er sårbar og hårene er korte. Derfor får mænd ofte indgroede hår i ansigtet, mens kvinder får det under armene og på deres ben. 

Der er dog nogle mennesker, som er mere tilbøjelige til at få indgroede hår, og det er folk som har meget krøllet hår, eller dem som har meget behåring på kroppen. En anden grund til at folk de får indgroede hår er, at de har meget stramtsiddende tøj på. Dette er fordi hårene bliver blokeret af stoffet i tøjet og derfor ikke kan komme ud gennem huden, hårene har så ikke andet valg end, at vokse tilbage ind i huden da dette er meget nemmere for dem. 

Hvad gør jeg ved et indgroet hår?

Naturligvis er den bedste form for behandling af et indgroet hår, slet ikke at lade dem opstå, men hvis du har et indgroet hår allerede, så er de heldigvis relativt nemme at komme af med. Hvis du har fået et indgroet hår, så er det vigtigt, at du sørger for at bruge en eksfolierende creme som renser huden i området omkring det indgroede hår. Denne creme kan ofte også bruges til, at forebygge indgroede hår så de slet ikke opstår, dette er fordi sådanne creme indeholder forskellige ingredienser som er med til, at rense huden og holde den velfugtet så indgroede hår slet ikke kan opstå.

Hvis du ofte oplever at du har indgroede hår, så kan du også få en laserbehandling som permanent fjerne hårene i de områder, hvor du oplever at have mange indgroede hår. På den måde bliver håresækkene dræbt så der ikke kan opstå nye indgroede hår.

Hvis du har et indgroet hår som du slet ikke kan komme af med, og som er blevet betændt, så kan det være nødvendigt at skulle fjerne håret ved en operation. Men dette er absolut den sidste udvej, og er ofte kun hvis det indgroede hår sidder et meget dårligt sted, som ikke er til at komme til. 

Hvordan kan jeg forebygge indgroede hår?

Som nævnt tidligere så kan du mindske risikoen for, at indgroede hår kan opstå ved at bruge en eksfolierende creme, det er også vigtigt, at du sørger for at rense huden når du har barberet dig, derefter er det vigtigt at du bruger en god bodylotion, især dem som indeholder tea tree olie eller aloe vera er meget gode, da de ikke kun renser for bakterier men også er milde ved huden, dette er især vigtigt lige efter du har barberet dig, da huden er mere sårbar på dette tidspunkt. En anden ting som du kan gøre for, at mindske risikoen for at indgroede hår kan opstå er, at sørge for at du med jævne mellemrum udskifter dine barberskrabere, så der ikke kan samle sig snavs på dem, som så bliver overført til huden.

 

Dagens Gossip