Svært ved at køre i mørke? Sådan kan du afhjælpe natteblindhed

​Vintermørket er ved at være over os. For de fleste bilister betyder det mere bilkørsel i mørke, hvilket kan være en udfordring grundet natteblindhed og blændinger fra modkørende.

Ifølge en måling fra Wilke følte hele 50% af de adspurgte bilister sig ofte generet af modkørendes lys i trafikken. Hvis du er en af de dem, så er der en reel løsning på problemet. I stedet for at investere i en kørebrille, kan du med ZEISS DriveSafe brilleglas få en brille med indbygget trafiksikkerhed, som du kan bruge hele døgnet.

Du står op en kold og mørk morgen og tager bilen til arbejde. Du kører på en landevej, og der kommer biler imod dig. Dine øjne anstrenger sig for at holde fokus på vejbanen, men de modkørende bilister har skarpe LED-billygter, og du føler dig generet af blændingerne. Det kan føles som en evighed, inden du igen synes, du kan se klart, når bilerne har passeret. 

Denne situation opstår for rigtig mange billister. Ifølge en undersøgelse fra analyseinstituttet Wilke følte 50% af de adspurgte billister sig generet af lyset fra modkørendes billygter. 45% bekræftede, at de havde svært ved at orientere sig, mens 43% har en udfordring med at se cyklister, vejskilte m. m. i mørke. 

En del bilister forsøger sig med særlige natbriller, men det er ikke altid den optimale løsning. I samarbejde med ZEISS tilbyder Nyt Syn derfor den trafiksikre hverdagsbrille ZEISS DriveSafe , som du både kan have på i mørket og i dagligdagen. 

Lektor advarer mod kørebriller med gult glas til nattekørsel

Hvorfor har vi brug for en specialbrille, når man kan købe billige kørebriller med gult glas? Dem skal du holde dig fra til nattekørsel, lyder det fra en ekspert.

Lektor Amond Adsersen på optikeruddannelsen i Randers tager afstand fra gule briller til natkørsel. Han udtaler om kørebrillerne med gult glas: ”Generes du af blænding fra modkørende trafik, trafiklys og genskin fra våde veje i mørket, er brugen af kørebriller med gult glas ikke den optimale løsning. Når du tager briller på med gult glas, vil du ofte føle, at kontrasterne bliver skarpere. Samtidigt filtrerer gult glas blåt lys fra, som er det, de fleste af os bliver generet af f.eks. fra LED billygter i mørke. Det gule glas dæmper dog også lysintensiteten generelt, og så forringes vores nattesyn.  For selv om det gule glas fjerner ubehaget ved blændinger fra de modkørendes lygter, går det samtidig ud over dit perifere syn. Det betyder, at det bliver vanskeligere at registrere fx cyklister og fodgængere, som bevæger sig ind foran bilen fra siden. Man når simpelthen ikke at se dem, før de er inde i ens centrale synsfelt ”.

3 fordele ved ZEISS DriveSafe

Der er specielt tre fordele ved at bruge den trafiksikre brille ZEISS DriveSafe, som er tilpasset til kørsel i mørke og dårligt lys. DriveSafe kan reducere ubehaget fra blænding fra modkørende trafik, giver dig et skarpere syn i mørke og hjælper dig til hurtigt at fokusere og se skarpt, når du flytter blikket mellem vejen, instrumentbrættet og sidespejlene. 

Dæmper blændinger i trafikken – Dæmper det ”kolde”, blålige lys som bl.a. kommer fra LED-lys, det kan være hårdt for øjnene og virke generende. DriveSafe-glasset dæmper netop denne slags lys med omkring 18%. Det er nok til, at du stadig kan drage fordel af lysets positive egenskaber, men får dæmpet den ubehagelige oplevelse af at blive blændet.

Skærper nattesynet – DriveSafe glasset fra ZEISS har en særlig funktion, der gør det lettere for øjet at udnytte det sparsomme lys ved at fokusere de enkelte lysstråler bedre på nethinden. Det betyder, at de fleste oplever et bedre nattesyn med bedre fokus og skarpere kontraster. 

Gør det lettere at skifte fokus - Almindelige brilleglas tager ikke højde for de mange hurtige skift i fokus mellem forrude, instrumentbræt, sidespejle og bakspejl. DriveSafe-glassene er opbygget således, at det er lettere at foretage de hurtige skift mellem et fjernt og et nært fokus.

Hvis du selv vil prøve at opleve forskellen, så besøg din nærmeste Nyt Syn. Du kan finde butikkerne her.

 

Dagens Gossip