Gene Wilder er død

Den amerikanske skuespiller, filminstruktør og forfatter Gene Wilder er død, 83 år, oplyser hans familie ifølge nyhedsbureauet AP.

Wilders familie fortæller til magasinet Variety, at skuespilleren led af Alzheimers, og sygdommen var årsag til hans død.

Gene Wilders karriere tog fart i 1968, hvor han med rollen som Leopold Bloom i "The Producers" - som herhjemme fik titlen "Forår For Hitler" - blev nomineret til en Oscar for bedste birolle.

Filmen, som med tiden er blevet en kultklassiker i komediegenren, blev instrueret af Mel Brooks, og de to samarbejdede ligeledes i "Sheriffen Skyder På Det Hele" og "Frankenstein Junior" (Begge 1974), hvor de på sidstnævnte også gik sammen om at skrive manuskriptet.

I mellemtiden havde Wilder opnået en Golden Globe-nominering for sin hovedrolle i "Willy Wonka & The Chocolate Factory" (1971), og oplevet kommerciel succes med Woody Allens "Min Yndlings-perversion" (1972).

Efter "Frankenstein Junior" besluttede Wilder at give sig i kast med at instruere flere af de film, han selv spillede med i. Det førte til et nyt makkerskab, denne gang med den sorte komiker Richard Pryor, og "Chicago-ekspressen" (1976) indbragte Wilder en ny Golden Globe-nominering.

Samarbejdet med Pryor og Wilder var dog ikke gnidningsfrit, og der skulle overtalelse fra Sidney Poitier til, før de gik med til at blive genforenet i "To Tosser Bag Tremmer" (1980).

Også her var der ballade, da Pryors ukontrollable kokainmisbrug prægede optagelserne. Ikke desto mindre kunne man siden se duoen igen i "Ka' du høre hvad jeg ser?" (1989) og "Another You" (1991).

Sidstnævnte blev samtidig Wilders sidste biograffilmrolle, og han brugte det efterfølgende årti på en række tv-produktioner.

Efter fem år væk fra skærmen meddelte han i 2008, at man ikke skulle forvente at se ham igen.

Han udgav i stedet flere bøger, heriblandt både romaner, noveller og en erindringsbog.

Følg Dagens Gossip for flere lignende artikler:

 

 

/ritzau/

 

Dagens Gossip