Chok: Tornerose blev voldtaget, og Rapunzel blev gravid

Den amerikanske filmproducent, Disney, bygger gerne deres eventyrfilm op efter devisen om: Der var engang, og de levede lykkeligt til deres dages ende.

Men det er langt fra tilfældet med de gamle originale eventyr, som Disney fortolker, når de laver børneeventyr som Tornerose, Rapunzel, Den lille havfrue og Pinocchio.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

De fleste af nutidens kendte eventyr stammer fra gamle mundtlige overleverede fortællinger. Det skriver TV2.

Ifølge lektor i dansk litteratur på Institut for Kulturvidenskab på Syddansk Universitet, Karin Esmann Knudsen, er disse eventyr ofte meget dystre og uegnede for de mindste størrelser, som er Disneys målgruppe.

- De oprindelige folkeeventyr var noget, der var beregnet for voksne. De behandlede livets store spørgsmål om eksempelvis liv og død, seksualiteten og andre eksistentielle problemstillinger, og så var de helt elementært ren underholdning, siger Karin Esmann Knudsen til TV2.

Der findes en række eksempler på, hvordan Disney har omskrevet uhyggelige eventyr til hyggelige familiefilm.

Tornerose blev voldtaget af prinsen
Fx var den oprindelig historie om Tornerose, skrevet af den italienske forfatter Giovanni Battista Basile i løbet af 1500-1600 tallet, ikke helt så blid, som vi kender den.

Dengang var prinsen et uhyr, der voldtog Tornerose, mens hun sov. Men Tornerose ender alligevel med at gifte sig med prinsen, som hun får tvillinger sammen med.

Den lille havfrue er også noget anderledes i H. C. Andersens udgave. Her lever Den lille havfrue ikke lykkeligt til sine dages ende, i stedet bliver hun til havskum.

Og Andersens detalje med at det føles som at gå på glasskår, når havfruen går på sine ben, er også undladt hos Disney.

Rapunzel får tvillinger i skoven 
I brødrene Grims folkeeventyr om Rapunzel bliver den langhårede pige gravid, og heksen smider hende ind i skoven, hvor hun føder tvillinger.

I sorg over tabet af Rapunzel kaster prinsen sig ud fra tårnet, hvor Rapunzel blev holdt fanget, og mister synet.

Endelig er der eventyret om Pinocchio, som blevet skrevet af den italienske forfatter Carlo Callodi i 1883. I stedet for at være en almindelig fræk dreng, er Pinocchio en ondskabsfuld plage i versionen fra 1883.

Pinocchio stikker af hjemmefra, dræber dyr og nægter at gå i skole.
 

 

Dagens Gossip