Danske film hitter i biografen: Sælger dobbelt så mange billetter som udenlandske film

Emil Ryttergaard

387 uger siden

|

05/02/2017
Når vi danskere søger ind i biografmørket, så skal filmen allerhelst være på dansk, viser ny opgørelse.

Dagens topnyheder

Når duften af poppede majsflager hiver i næseborene, og vi danskere søger ly fra det grå vintervejr i den lokale kino, så skal filmen allerhelst være på dansk. 

Siden 2010 har en dansk biograffilm gennemsnitligt solgt 111.190 billetter, mens en udenlandsk film gennemsnitligt sælger 54.350 billetter, viser en beregning, som Søndagsavisen har udarbejdet på baggrund af tal fra Det Danske Filminstitut.   

Hos Danske Biografer er direktør Kim Pedersen glad for den udvikling, da billetsalget er med til at understøtte biografernes økonomi.

- Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt for biograferne, at der er gode danske film på plakaten. Hvis ikke der var danske film, ville billetsalget falde med 15-20 procent, siger han.

Det er der en meget god grund til, mener Peter Schepelern, der er filmforsker på Københavns Universitet.

- Vi vil se vores egen verden og høre vores eget sprog, fordi det er så genkendeligt og tæt på. Vi kan godt lide at se os selv og vores egne værdier fremstillet på film, siger han til Søndagsavisen.

Selv ikke dårlige anmeldelser kan skræmme publikum væk. Da ’Klassefesten 3’ sidste år ramte lærredet fik den anmelder-tæsk, men endte alligevel som årets næstmest sete film med over en halv million solgte billetter.

Og da Ole Bornedals ’Dræberne fra Nibe’ fik premiere i midten af januar blev den mødt med et- og to-stjernede anmeldelser. Alligevel solgte den over 100.000 billetter den første uge.

- Sådan har det altid været. Anmelderne giver tæsk til det, de anser som folkeligt bras, men danskerne er fuldstændigt ligeglade og har altid været det. De ser danske film af spontan lyst, siger Peter Schepelern.

Der er dog en film, som mange ser frem til -  den frække efterfølger til Fifty Shades of Grey, hvor en af hovedrolleindehaverne dog ikke ville gøre én ting, selvom han fik tilbudt 10 millioner dollars for det