Danske supermarkedskonkurrenter går sammen: ‘Væk med cigaretterne’

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Både Salling Group, Coop og De Samvirkende Købmænd ønsker, at regeringen skal pakke cigaretterne væk landet over.

Sidste år viste en rundspørge, at 55 procent – over halvdelen af alle danskere – støttede ideen om, at tobak skulle gemmes væk fra hylderne i både supermarkeder, kiosker, tankstationer og andre steder, der solgte tobak.

I juni i år besluttede Rema1000 så at gå forrest ved at skjule cigaretterne ved kassebåndet i discountkædens 314 butikker landet over - i øvrigt i i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse - og i august kunne de knap 500 Netto-butikker over hele Danmark følge trop.

Tidligere på måneden lod det så fra Salling Group, at man også hos Føtex, Bilka og Salling fremover vil fjerne cigaretter fra hylderne, så de ikke er synlige for kunderne.

Læs også

Mand slog alarm, da han overværede mulig kidnapning: Et ulovligt fund ventede politiet i en pølsemandspose

Nu har de tre største spillere i dansk detailbranchen - Salling Group, Coop og De Samvirkende Købmænd - valgt at gå sammen i kampen mod tobakken. Det skriver DR.

I en fælles opfordring til regeringen og de øvrige partier på Christiansborg lyder det, at alle butikker, barer, tankstationer, kiosker og andre, der sælger cigaretter i Danmark, skal tvinges til at skjule tobakken for kunderne.

Der foreligger allerede solid dokumentation for, at det virker at gemme cigaretter væk for børn og unge, der dermed ikke bliver ligeså nemt fristede til at ryge, og af samme grund, ønsker de tre detail-kæmper, at landets politikerne bør stramme reglerne for tobakssalg.

Læs også

Digital hjemmepleje: Ældre skal have hjemmehjælp via en skærm

Ifølge John Wagner, administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd, bør det fremover være lovpligtigt at skjule cigaretter og anden tobak, så kunderne ikke kan få øje på den skadelige tobak.

- Vi opfordrer klart Folketinget til at lave en simpel lovgivning, som påbyder butikkerne at gemme tobakken enten nede under disken eller bag et skab, så den ikke er synlig i butikken, siger John Wagner og uddyber:

- Det skal omfatte alle butikker, store som små, det er mest fair. På den måde medvirker vi til, at vi får en røgfri generation i 2030, siger han.

Læs også

Studie advarer: Dette er det værste antal børn at have

Ifølge Salling Group, som udover Bilka og Føtex også ejer Netto, har initiativet fået salget af tobak til at falde med ni procent i Netto på landsplan.

Kigger man på de Netto-butikker, som ligger tæt på eksempelvis universiteter er tobakssalget faldet med cirka 40 procent.

- Vi kan se, at det virker, og at det er de unge, der køber mindre end tidligere. Derfor er det fantastisk at gemme cigaretterne væk, siger Per Bank, administrerende direktør i Salling Group.

Der er dog stadig behov for lovgivning på området, så eksempelvis også kiosker og tankstationer tvinges til gemme cigaretterne væk. Ellers er det unfair vilkår, lyder argumentet fra Salling Group, Coop og De Samvirkende Købmænd.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip