Ekstra nummerplade

29/07/2018 19:45

webmaster

Indland
Ekstra nummerplade
Hvordan bestiller man ekstra nummerplade? Foto: Scanpix
I nogle tilfælde har man som bilejer brug for en ekstra nummerplade. 
Her kan du se, hvornår du har brug for en ekstra nummerplade, hvordan du får fat på den, og hvordan den skal sættes på.

Mest læste i dag

En ekstra nummerplade kaldes også for en 3. nummerplade.

Hvornår skal du bruge en ekstra nummerplade?

Du har brug for en 3. nummerplade i tilfælde af, at din nummerplade på en eller anden måde tildækkes, hvilket bl.a. sker i følgende tilfælde:

 • Hvis du har en eller flere cykler fastgjort bag på bilen 
 • Hvis du har en barnevognbag på bilen
 • En trailer eller andet påhæng der skjuler nummerpladen

Du skal have en ekstra nummerplade, uanset om din oprindelige nummerplade er helt eller kun delvist tildækket, for en nummerplade skal kunne ses, så samtlige tal og bogstaver fremgår klart og tydeligt.

Hvad koster en ekstra nummerplade?

Har du brug for en ekstra nummerplade, skal du være opmærksom på, at leveringstiden, da der er helt op til 4 ugers leveringstid. 

Så står du og skal afsted på ferie eksempelvis, og mangler du den til for eksempel campingvognen, er det altså en god idé at være ude i så god tid som muligt.

Til gengæld er den billig, for ekstra nummerplader koster kun 110 kr. ifølge SKAT, men du kan komme ud for andre priser alt efter, hvor du bestiller den. 

Sådan bestiller du en nummerplade mere

Du skal bestille dine nummerplader hos motorregistret. Det kan du enten gøre ved at møde op selv i en af deres afdelinger, motorekspeditioner, eller du kan bestille dem på motorregistrets hjemmeside, der ligger under Skats hjemmeside.

Vælger du at møde op personligt for at bestille, kan du gøre det i en hvilken som helst afdeling landet over. Det behøver ikke at være den tættest på din kommune.

Vælger at bestille den via nettet, skal du:

 • Logge ind på Skats hjemmesidemed NemID og have din registreringsattest klar.
 • Vælge Motorregistret 
 • Klikke på Plader og derefter på Bestil specialplader her skal du finde Bestil 3. nummerplade og klikke på den.
 • Du vil nu blive bedt om at indtaste en kodedel 1 og 2 eller et kontroltal, som findes på køretøjets registreringsattest.
 • Herefter skal du gennemføre bestillingen og vælge, om du selv vil afhente nummerpladen i en valgfri motorekspedition eller om du hellere vil have den tilsendt, hvilket koster et fragtgebyr på 38 kr. 

Er du den primære ejer, har du nu mulighed for at følge bestillingens status under Vis status, der ligger under Pladebestillinger.

Sådan monterer du nummerplader

Indtil 2015 var der andre regler for, hvordan nummerplader skulle monteres, men i november 2015 kom der nye regler.

De nye regler betyder, at nummerplader i nogle tilfælde nu skal monteres på en sådan måde, at de hverken kan tabes eller fjernes.

Det vil sige, at:

 • Nummerpladen skal monteres solidt på køretøjet. 
 • Har du en personbil eller en varevogn / varebil skal nummerpladen være fastgjort med minimum to bolte eller skruer. 
 • Har du et andet køretøj end omtalte, kan du frit vælge, hvordan du vil montere dem. 
 • Uanset, hvordan nummerpladerne fastgøres, skal nummerpladen altid være læselig. Alle tal og bogstaver skal tydeligt fremgå.
 • Eventuelle bolte og skruer skal tildækkes med en hætte i samme farve som det sted på nummerpladen, og hætterne skal være fastgjort på en sådan måde, at de kun kan fjernes ved hjælp af værktøj. 

Det kan være en god idé at henvende sig til dit lokale autoværksted eller Bilsyn, så du er sikker på at fastgørelsen er korrekt udført. 

Du kan enten købe et Kit hos dem eller få værkstedet til at montere nummerpladerne korrekt, så du sparer dig selv for ærgerlige fejltagelser.

Er din nummerplade fra før 1. april 1976, eller er der tale om en historisk nummerplade, er nummerpladen automatisk fritaget fra at skulle opfylde de nye krav. 

Den slags nummerplader skal blot sættes fast på den måde, der nu passer til det pågældende køretøj.

Alternative muligheder for fastgørelse på varebiler og personbiler kan dog tillades, hvis Motorstyrelsen tillader det. 

Det er en omstændelig proces, hvor du sammen med ansøgningen skal vedhæfte en udtalelse fra et prøvningslaboratorium. Det skal være et anerkendt laboratorium i stil med Teknologisk Institut eller DTU (Danmarks Tekniske Universitet.)

Du skal søge om tilladelse, inden du sætter nummerpladen på, ved at indsende den blanket, der hedder 21.079 til Motorstyrelsen, der er beliggende i Sakskøbing. Deres adresse er:

Motorstyrelsen
Nykøbingvej 76
Bygning 45
4990 Sakskøbing

Bliver din ansøgning godkendt, betyder det ikke bare at tilladelsen gælder for dig – den kommer også til at gælde for alle andre.