EU med kraftigt påbud til Danmark

Skrevet af Mathias Nielsen

14/07/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
EU-domstolen har sendt et påbud til Danmark.

Dagens topnyheder

Danmark har torsdag fået en knap så venlig sommerhilsen fra EU-domstolen. Sagen omhandler ost, som fejlagtigt er blevet solgt under et forkert navn. Det er nemlig ost, som kaldes for feta, men som ikke må kaldes det ifølge EU-regler.

Danmark har nemlig eksporteret ost til lande uden for EU, hvor man har kaldt det for fetaost. Osten er fremstillet i Danmark, og derfor må det ikke kaldes for feta.

Fetaost kan ifølge EU-regler nemlig kun betegnes som feta, når det er produceret i Grækenland og Cypern, hvorfor Danmark har begået traktatbrud. Det oplyser EU-Domstolen i en pressemeddelelse ifølge Berlingske.

Danmark har ment, at reglen kun gjaldt, når det omhandlede eksport af ost under betegnelsen feta til andre EU-lande. Derfor har man ikke forhindret danskproduceret ost under navnet feta i at blive eksporteret til lande uden for EU.

Det er dog forkert ageret, for reglerne gælder altså også her. Betegnelsen feta blev i 2002 registreret som beskyttet oprindelsesbetegnelse. Det, der på ægte fetaost i butikker kan læses BOB. Siden da har betegnelsen været forbeholdt ost, som har oprindelse i bestemte områder i Grækenland og Cypern.

Derfor køber man i Danmark heller ikke dansk fetaost, men derimod salattern eller hvid ost, fordi det bliver solgt på EUs indre marked. Dommen fra EU-Domstolen betyder, at Danmark hurtigst muligt skal rette ind.

Foto: Jens Panduro/Ritzau Scanpix

Det er ost som på billedet, der ikke må sælges som fetaost, hvis det er produceret i Danmark.

Påbuddet fører i første omgang ingen sanktioner med sig. Dog vil det ske, hvis Danmark ikke retter ind nu og her. Det er EU-Kommissionen, som med støtte fra Grækenland og Cypern har lagt sag an mod Danmark.

Formålet med at beskytte visse fødevarer er at hjælpe producenterne i de bestemte områder med at opnå et rimeligt udbytte, der afspejler produkternes kvalitet. Foruden fetaost, så er ting som parmaskinke og champagne også beskyttet varer.

Det vil sige, at mousserende vin kun kan kaldes for champagne, hvis det er produceret i Champagne-regionen i Frankrig. Parmaskinke skal også være produceret i Parma, hvis det skal kaldes for parmaskinke.