Intet flertal for burkaforbud i Faxe Kommune

Det er ikke lykkedes at samle et flertal om at indføre et burka- og niqabforbud for ansatte i Faxe Kommune, oplyser borgmester Knud Erik Hansen (S) til Ritzau.

- Forslaget faldt på grund af stemmelighed. Jeg er glad for, at det ikke blev vedtaget, men jeg er ked af, at det blev så tæt.

Stemmeligheden skyldes, at et byrådsmedlem er på ferie, og at der ikke var nogle suppleanter, som kunne træde til torsdag aften.

Forbuddet ville have brandet kommunen på en dårlig måde, mener Knud Erik Hansen.

- Det ville være skadeligt for kommunen, siger han.

Der er i øjeblikket ikke ansatte i kommunen, som bærer burka eller niqab, oplyser borgmesteren.

- Forslaget var unødvendigt. Det sendte nogle uheldige signaler, og så er jeg usikker på, om det ville være lovligt.

Professor ved juridisk fakultet på Københavns Universitet Jens Elo Rytter sagde tidligere torsdag, at et forbud kan være i strid med både grundloven og menneskerettighedskonventionen.

I hvert fald hvis det udelukkende er rettet mod personer, som af religiøse årsager dækker deres krop.

- Det må altså ikke kun handle om religiøs beklædning, der dækker kroppen, for så har man målrettet det mod én bestem religion, og så kan det komme på kant med religionsfriheden og være religiøs diskrimination, forklarede han.

Forslaget blev faktisk vedtaget i første omgang af økonomiudvalget med stemmerne fire mod tre.

Men på borgmesterens initiativ skulle hele byrådet tage stilling til forslaget torsdag aften.

Knud Erik Hansen mente, at forslaget var så principielt, at alle partier skal have mulighed for at have indflydelse på beslutningen.

Det er Jonas Kristinsson fra Venstre, som stod bag forslaget.

Selv om muslimske klædedragter ikke er et aktuelt problem i kommunen, fortalte Jonas Kristinsson tidligere torsdag til DR, at der er brug for en slags fremtidssikring.

- Jeg ved jo ikke, hvordan vores samfund ser ud om fem og ti år. Derfor synes vi, vi skal lytte til borgerne og deres bekymringer. Jeg hører flere borgere, der frygter at rende ind i kommunalt ansatte, der er sådan klædt på, sagde han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip