Momo-challenge hærger stadig børn: Sådan bør du håndtere det

Skrevet af Henrik R

26/02/2019
Foto: Dette billede plejer at følge med, når 'Momo' sender en besked.
Foto: Dette billede plejer at følge med, når 'Momo' sender en besked.
Den farlige online-challenge 'Momo' dukkede op i efteråret 2018, hvor den blandt andet kobles sammen med flere selvmord. Nu hærger 'Momo' igen, og flere forældre har bedt om hjælp til, hvordan de skal håndtere det.

Dagens topnyheder

I efteråret 2018 begyndte dem skræmmende dukke, Momo, pludselig at dukke op på de sociale medier.  Momo er en så kaldt ’challenge’, der primært er målrettet børn, og beskederne kommer fra en ukendt afsender. Flere børn mistænkes allerede at have mistet livet på grund af den uhyggelige challenge, hvor også en 11-årig dansk pige blev truet på livet sidste år.

Den danske pige fik ifølge B.T. en besked i Whatsapp, hvor hun fik tre muligheder:

”Vil du være med i min challenge? Hvis du vil, har du et par konsekvenser. 1. Dræb din familie, 2. Sig undskyld til Victor, 3. Skriv til mig kl. 02.00. Hvis ikke, ved jeg, hvor du bor,” sådan lød det i beskeden til Mette Langes 11-årige datter.

Den besked modtog hun tilbage i oktober sidste år, men nu er ’Momo’ pludselig begyndt at hærge igen. Det har fået flere myndighederne i europæiske lande til at advare mod den farlige ’Momo challenge’ De appellere især til, at forældre holder et ekstra øje med, hvad deres børn giver sig i færd med på internettet.

”Det er vigtigt, at forældre er klar over, at selvom internettet kan give gode mulighederne for sjov, læring og socialt samvær, så er der også en risiko, der skal håndteres. Det er blandt andet skadeligt indhold eller skadelig kontakt med andre,” lyder det fra CybersafeIreland, der i løbet af de seneste dage, er blevet kontaktet af mange forældre omkring ’Momo-challenge’

Sådan kan forældre forebygge børns deltage i Momo-challenge

En undersøgelse foretaget af Internet Matters, der er en virksomhed, som arbejder med sikkerhed på nettet viste, at hele 7 ud af 10 forældre til børn i 7. klasse, var bekymrede for, at deres børn ville blive draget ud i farlige aktiviteter grundet online-udfordringer.

Det kan især være gruppepres, der får børn til at deltage i de farlige aktiviteter som eksempelvis ’Momo-challenge’ og derfor er det vigtigt, at man som forældre fortæller sine børn, at man der ingen skam er i at sige fra.

Hos det britiske medie The Sun har de fået flere gode råd til, hvordan man som forældre kan forebygge, at ens børn blive lokket med i farlige udfordringer fra nettet.

1. Tal under de rette forhold

Sørg for at både du, og dit barn har tid. Der skal være en afslappet stemning, og husk på, at det er en samtale og ikke en afhøring.

2. Lyt

Undgå at det udelukkende er dig, som fører ordet. Lad tid barn tale, og lyt til deres oplevelser og de bekymrer de måtte have.

3. Anerkend deres bekymringer

Hvis du afviser eller virker ligeglad med de bekymringer, som dit barn har, så vil du blot sørge for, at han/hun ikke har lyst til at åbne sig op, og fortælle, hvis noget er galt. Hold derfor altid et åbent sind, og anerkend de bekymringer, som dit barn har.

4. Hjælp dem til at sige nej

Hvis i allerede hjemmefra har talt om faren ved gruppepres, hvordan man siger nej, og hvilke alternativer der er, så vil det være med til at opbygge dit barns selvtillid, så han/hun har lettere ved at sige fra over for gruppepres.

5. Hold samtalen åben

Lad dit barn vide, at de altid kan komme til dig, hvis de har nogle bekymringer, og vis interesse i, hvordan det går dit barn med at sige nej.

’Momo-challenge’ mistænkes at stå bag mindst fire døde børn, der alle skulle have valgt at tage deres eget liv på grund af de ”udfordringer”, som de fik stillet af ’Momo’.

Som forældre bør du forhøre dit barn, om de har hørt om ’Momo’ og forklare, hvad det faktisk er. På den måde vil dit barn være forberedt, og dermed klar over, at han/hun blot skal slette beskeden og ignorere en besked fra ’Momo’

Sidst men ikke mindst, bør du bede dit barn fortælle dig, hvis de har modtaget en besked fra ’Momo’