Morten lå på jorden med tungen ud af munden - så reddede Birgitte hans liv

Nils Würtzenfeld

386 uger siden

|

22/02/2017
Sidste sommer reddede Birgitte Sabroe en fremmed mands liv. Nu er hun nomineret til ’årets hjerteredder 2017’.

Dagens topnyheder

Sidste sommer kom 62-årige Birgitte Sabroe kørende af Damsholtevej i Hørsholm, da hun pludselig så en cyklist ligge i vejkanten. Det skriver SN.dk.

- Jeg stopper og spørger ham: ’Halløj, kan jeg hjælpe dig med noget?’, og så ser jeg, at han er helt blå i hovedet og ligger med tungen ude af munden, fortæller Birgitte Sabroe, der straks ringede til 112.

Manden på jorden viste sig senere at hedde Morten Aagesen, og fra Birgitte Sabroes ringede efter en ambulancen, til den nåede frem, gik der 12 minutter, hvilket føltes som evigheder for Birgitte Sabroes.

Derfor signalerede hun til andre forbipasserende og fik vinket en 35-årige mand og en 64-årig kvinder over til den bevidstløse cyklist.

De to tilkommende begyndte at udøver hjertemassage og kunstigt åndedræt, imens Birgitte Sabroe satte sin telefon på højtaler, så medarbejderen fra alarmcentralen kunne guide de tre.

Da ambulancen ankom overtog de førstehjælpen og brugte blandt andet en hjertestarter.

- De støder ham to gange og anden gang begynder han pludselig at trække vejret. Jeg får helt kuldegysninger af at tænke på det, og der gik et lettelsens suk igennem alle os, der stod der, forklarer Birgitte Sabroe.

Efterfølgende blev Morten Aagesen kørt til Gentofte Hospital og senere til Rigshospitalet, hvor han lå i koma i fire dage.

I dag har Morten Aagesen det godt, men havde det ikke været for hjælpen fra Birgitte Sabroe og de to gange andre personer, havde han næppe overlevet.

Af samme grund er Birgitte Sabroe nu blevet nomineret til ’årets hjerteredder 2017’ af Hjerteforeningen, og fredag skal hun og en række andre danskere hyldes ved arrangement, som Hjerteforeningen står bag.

Men selv føler Birgitte Sabroe dog ikke, at hun er nogen helt.

- Jeg føler mig ikke som en helt. Jeg satte mig jo ikke for, at jeg skulle ud og redde nogen den dag. Det var ligesom bare en tilfældig situation, der opstod, og så gjorde jeg bare, hvad man jo gør i sådan en situation. Det handler om medmenneskelighed, siger Birgitte Sabroe til Frederiksborg Amts Avis.