Nu er det lige så normalt at få opereret kønslæber, som det er at få større bryster

Kvinder lader sig operere i kønsdelene, fordi de føler sig unormale mellem benene. Bekymrende, lyder det fra ledende ekspert om større bryster.

Tusindvis af kvinder får tilskåret, rettet og pyntet på deres ædlere dele. Alene de sidste fem år har 1.635 kvinder lagt sig under kniven, ifølge tal fra Landspatientregisteret og Sygesikringsregisteret.

Det bekymrer jordemødre og internationale eksperter. Det er nemlig ikke så lidt, kvinderne risikerer, når de udsætter kønslæber med videre for kirurgens kniv:

Hæmorider, nedsat følelse, smerter ved samleje, infektion, depression, nerveskader og permanent følelsesløshed er blot nogle af de komplikationer, der kan opstår som følge af indgrebet.

De nye silikonebryster 
Ph.d. i kosmetisk kirurgi, pleje og kvindestudier, Ruth Zielinski, drager paralleller til dengang, brystoperationer kom frem. I starten var det en særlig gruppe af kvinder, prostituerede og showgirls, der lagde sig under kniven. Men i årene 1992-2002 steg antallet af operationer med 533 procent, og det blev efterhånden mainstream i USA. Det får Hanne S. Brøgger, der er jordemoder, til at undre sig:

- I udgangspunktet så synes jeg jo, at alle kvinder skal gøre det, der gør dem glade og tilfredse i deres liv. Men det er vigtigt, at kvinderne er ordentligt informeret om, hvad det er for et indgreb og komplikationer, de går ind til, siger hun til Dagens.dk

Herhjemme viser en simpel internetsøgning, at flere privatklinikker tilbyder servicen. Her betaler kvinder gerne mellem 7.500-16.000 kroner for at lægge sig på operationsbordet.

Føler sig unormale
Kvinder, som har født, er en særlig utilfreds gruppe. 65% af de kvinder, der mener, de ser unormale ud (13% i alt), har gennemgået en fødsel, ifølge en undersøgelse blandt 255 kvinder, foretaget af Annemette W Lykkebo Overlæge Gynækologisk obstetrisk afdeling Sygehus Lillebælt, Kolding.

Hanne S. Brøgger mener, at jordemødrene har en særlig rolle i at oplyse kvinderne om, at de måske ikke er så "unormale", som de føler sig:

- Som jordemoder og fagperson kan jeg sige, at der er meget vide grænser for, hvordan almindelige kvindelige kønsdele og skamlæber ser ud. Men der er kvinder, der tror, at de ser unormale ud, og det synes jeg er synd, siger hun.

Læs også: Tusindvis af kvinder går glip af mammografi

FAKTA: Læs mere om emnet her:
- Hanne S. Brøgger har skrevet om problemstillingen i "Tidskrift for jordemødre"

- Der er uden tvivl forskellige motiver for at få operationerne, men fælles for dem er, at kvinderne skal have en medicinsk grund til til at bede om indgrebet. Det er dog et vidt begreb og afhænger derfor af den fagperson, der taler med patienten og selvfølgelig af patienten selv, som ifølge loven skal have "fysiske eller psykiske smerter" for at få tildelt operationen.  Det ses dermed også, at kvinder lyver om problemets størrelse for at få operationen.

- På en blog beretter en tilfreds, dansk kvinde om sin operation. (Vær opmærksom på de stærke billeder på siden, der dokumenterer operationen før, under og efter).

For flere artikler om større bryster se her.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip