Nu kan det snart være slut med at betale med kontanter i butikker

Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix

Hvis regeringen får deres nye udspil ført igennem, går der ikke længe, før flere butikker kan vælge at sige nej til at modtage kontanter.

”Det bliver 200 kroner,”

”Jeg betaler kontant,”

”Det tager vi desværre ikke imod,”

Sådan kan korrespondancen snart komme til at lyde mellem en kunde og en ansat i eksempelvis en tøjbutik, en kiosk eller en tankstation, hvis det står til regeringen.

I et udspil fra Erhvervsministeriet bliver det foreslået, at man dropper den nuværende ”kontantregel”, hvor butikker i dag skal søge om dispensation til at afvise at modtage kontanter som betaling fra kunder.

Regeringen vil nemlig gøre det mere effektivt og mere tidsbesparende for butikker, og det vil det blive, hvis de ikke skal håndtere penge, tælle kasse op og aflevere pengene til banken.

Det er dog ikke kun effektiviteten der ryger i vejret, samtidig vil det med pengeløse butikker også forebygge røveri. Der er dog ingen tvang fra regeringen, så butikker kan fortsat tage imod kontanter hvis de har lyst, de gør det bare muligt at lade være, for dem der ikke ønsker det.

”Vi tvinger ingen til at droppe kontanter. Alle må fortsat gerne tage imod kontanter, hvis de vil, og hvis kunderne vil betale med kontanter, vil de fleste forretninger nok også gerne imødekomme deres kunders ønsker,” fortæller erhvervsminister Rasmus Jarlov i et interview med DR.

Det er ikke alle butikker der bliver ramt

Selvom der ikke nødvendigvis går lang tid, før vi kan komme ud for en situation som i starten af denne artikel, så skal vi ikke frygte for, at vi træder ind i et komplet pengeløst samfund lige med det samme.

Hvis regeringen får ført det nye udspil igennem, så er det fortsat ikke alle butikker, hvor det gælder.

”Centrale samfundsfunktioner” vil fortsat skulle modtage kontanter mellem klokken 6 og 22, hvilket betyder, at dagligvarebutikker, læger, tandlæger, fysioterapeuter, kiropraktorer, og apoteker ikke får mulighed for at takke nej til fysiske kontanter i første omgang.

Regeringen forventer, at forretninger vil kunne spare millioner af kroner på omkostninger.

Læs også

DMI: Slut med god varme – Sneen er på vej

 

 

Dagens Gossip