Se denne video - og du sms'er aldrig igen, mens du kører bil

Det er ikke fordi, vi ikke får tudet ørene fulde med, at det er farligt at sms'e og køre bil på samme tid. For nogle bilister har fingrene og øjnenes opmærksomhed det dog alligevel med at finde vej til tasterne på mobilen.

Men det kan koste livet at lade sig distrahere under køreturen. Det illustrerer en ny, amerikansk kampagnevideo.

SE OGSÅ: Vanvidsbilist chikanerer på motorvejen - men så sker dette

Mere end 3000 amerikanere bliver hvert år dræbt i færdelsulykker forårsaget af uopmærksomhed. For eksempel på grund af mobiltelefoni. I omegnen af 400.000 kommer årligt til skade på de amerikanske veje i distraktionsulykker.

Danskere er også uopmærksomme

Tallene overrasker ikke Mogens Kjærgaard Møller, der er direktør i Rådet for Sikker Trafik. I en mindre målestok kan statistikken sagtens overføres til danske forhold, mener han.

- Mobiler øger risikoen for ulykker betragteligt. Du er fysisk og mentalt fraværende, når du sidder med din telefon. Det er tiendedele, der afgør, om det skal ende lykkeligt eller som en tragedie, siger han til Dagens.dk.

Der findes ikke noget tal for, hvor mange danske færdesulykker, der kan kobles sammen med mobiltelefoni. Men en undersøgelse fra 2010 lavet af DTU Transport på baggrund af blandt andet dybdeanalyser fra færdselsulykker anslår, at 30 procent af alle ulykker på de danske veje skyldes distraktion.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Samtidig viser en rapport fra Rådet for Sikker Trafik, at næsten halvdelen af de danske bilister har været tæt på at køre galt, fordi de fik afledt opmærksomheden.

Ny generation af farlige bilister

Og Mogens Kjærgaard Møller øjner et stigende problem.

- Jeg er bekymret for, hvad fremtiden byder på. Vi ser en generation af forbrugere, der i stigende grad bruger deres telefoner og er online på sociale medier nærmest 24 timer i døgnet. Hvad sker der, når de får kørekort? Samtidig flytter teknikken ind i bilerne, så der er endnu mere, der kan aflede opmærksomheden. Der er en udfordring fremadrettet, og vi skal vise rettidig omhu, foklarer han.

Uopmærksomhed er dog mere end mobiltelefoni, understreger Mogens Kjærgaard Møller. Han peger på skænderier med partneren, distraherende børn på bagsædet og samtaler i håndfri mobil som store syndere.

Rådet for Sikker Trafik har siden 2011 kørt kampagnet 'Kør bil, når du kører bil', som til forveksling ligner den amerikanske.

SE DEN AMERIKANSKE KAMPAGNEVIDEO HERUNDER:

SE DEN DANSKE KAMPAGNE HER: