Troels Kløvedal

Troels Kløvedal. Foto: Polfoto/Carsten Andreasen

Troels Kløvedal er Danmarkskendt som søfarer, forfatter og rutineret langturssejler, der i årevis har taget danskerne med på sine mange rejer til verdens ende. Her følger et portræt af den elskede sømand.

Troels Beha Erichsen blev født 2. april 1943 i København. Han er kendt som sømand, forfatter og foredragsholder og ikke mindst som jordomrejser med sejlskibet Nordkaperen. Han er desuden far til tv-værten Mikkel Beha Erichsen.

Troels Kløvedal - opvækst

Troels Kløvedal er søn af dyrlæge Asbjørn Beha Erichsen (1903-1971) og børnehaveleder Gurli Marie Larsen (1908-1954). Han voksede op som det midterste barn i en søskendeflok på fem, der også tæller socialrådgiver Hanne Reintoft, direktør Lise Beha Erichsen samt tv-direktør Bjørn Erichsen og billedkunstner Minea Beha. 

Troels Kløvedal var kun seks år, da hans forældre blev skilt - en begivenhed der skulle påføre den unge dreng store psykiske mén, da han i de efterfølgende år røg ind og ud af børnehjem, familieplejer og seks forskellige skoler.

Troels Kløvedal er søn af dyrlæge Asbjørn Beha Erichsen og børnehaveleder Gurli Marie Larsen. Her ses han sammen med sin egen datter Gurli i 1986. Foto: Polfoto/Erik Kragh

Faderen Asbjørn kæmpede dog efter skilsmissen at få drengen tilbage, hvilket blandt andet føret til, at han på et tidspunkt bortførte Troels og søsteren - en dramatisk handling, der endte med ildkamp med politiet. I sidste endte fik moderen Gurli Marie dog forældreretten, hvilket førte til, at faderen forsvandt ud af Troels Kløvedals liv.

I de første år efter forældrenes splittelse boede Troels og hans søskende hos moderen på Østerbro i København, men da den enlige mor skulle uddanne sig til børnehavepædagog, kom Troels i familiepleje på Lolland. Senere flyttede han hjem igen, men da moderen døde af mavekræft i 1954, måtte den 11-årige Troels igen sendes i familiepleje.

Troels Kløvedal som ung. Foto: Polfoto/Jørgen Sperling

Den rodløse barndom gjorde, at Troels Kløvedal sjældent følte sig hjemme nogen steder. Det skabte en utryghed, der blot voksede i skoletiden, der var svær for den hårdtprøvede dreng.

De barske skoleår var præget af slagsmål og øretæver, der blev uddelt af både medelever og lærere. Denne tid gjorde Troels både hård og barsk. Samtidig vækkede undervisernes fysiske afstraffelser og den hårde skole en oprørstrang i den unge Troels Kløvedal, der har eksisteret lige siden

Troels Kløvedal - efternavn fra Tolkien

Efter folkeskolen, som den utilpassede Troels Kløvedal ikke fik meget ud af, kom den 15-årige dreng i mesterlære på Helsingør Skibsværft og fik efterfølgende en uddannelse som skibselektriker. Siden har Troels dog også taget en fotografuddannelse, ligesom han har en mesterlære-uddannelse inden for filmens verden.

Troels Kløvedal (tv) som en del af kollektivet Maos Lyst. Foto: Polfoto/Lars Hansen

Da han var i 20’erne flyttede han ind i Svanemølle-kollektivet i Hellerup, der blev stiftet i 1968 og siden blev kendt som Maos Lyst. Dette var et af de mest kendte og toneangivende hippie-kollektiver i 1960- og 70’erne, og her tog flere af beboere efternavnet Kløvedal for at illustrere deres ‘stamme’-forhold - heriblandt den unge Troels. Efternavnet stammede i øvrigt fra J.R.R. Tolkien eventyrunivers, da Kløvedal er elvernes yderste forsvarsværk mod det onde.

Som del af Maos Lyst var han blandt andet med til at besætte filmskolen i protest over at skolen var for elitær.

Troels Kløvedal børn

I 1966 fik Troels Kløvedal sønnen Mikkel Beha Erichsen sammen med kæresten Marianne Kjær, og han har i alt fem børn med fire forskellige kvinder. Efter Mikkel fulgte Lærke (1978), Gurli Marie (1979), Sille (1985) og Asbjørn (1997).

I 1967 - året efter sønnens fødsel - købte Troels Kløvedal skibet Nordkaperen sammen med to venner med det formål at sejle ud og opleve verden ved selvsyn for at se, om det, der stod i aviserne, var sandt. De tre foretog mange sejladser til Middelhavet og i 1974 tog han ud på sin første jordomsejling.

Troels Kløvedal ses her på Nordkaperen i 1979. Foto: Polfoto

Siden har han sejlet verden rundt yderligere to gange, ligesom det er blevet til utallige sejladser til mange af verdens spændende afkroge - lige fra Polynesien til Påskeøen og Tonga.

Troels Kløvedal - forfatter og filmmand

Fire år efter havde han i 1978 sin forfatterdebut med bogen ‘Kærligheden, kildevandet... og det blå ocean’, der handlede om hans første jordomsejling med Nordkaperen.

I 1970'erne begyndte Troels Kløvedal også at sende billeder fra rejserne ind til et billedebureau, ligesom han begyndte at skrive rejsereportager. Tilmed voksede hans forfatterskab, da han i de næste mange år skrev både bøger, artikler og essays.

Troels Kløvedal. Foto: Polfoto

23. april 1977 blev han gift med sygeplejerske Maiken Junker Kløvedal  - et ægteskab, der dog blev opløst tre år efter. Senere mødte han lægen Ruth Hagerup Andersen, som han levede sammen med i 15 år - og blev gift med i 1989. De to blev skilt i 1995, og i maj 2002 blev han i Hong Kong gift med gymnasielærer Else Marie Meldgaard, som han også er sammen med i dag.

Ved siden af livet som langfartskaptajn og forfatter har Troels Kløvedal også begået sig i filmens verden. Han har en uddannelse som filmfotograf og har været lysmand og kameraassistent på flere film. Han er også indehaver af sit eget produktionsselskab Den blå delfin.

Troels Kløvedal sammen med sin hustru Else Marie og deres søn Andreas i 2000. Foto: Polfoto/OVERGAARD MORTEN

Selvom Troels Kløvedal ikke brød sig om at gå i skole og aldrig har fået en studentereksamen eller nogen akademisk uddannelse, så har han alligevel haft stor succes som forfatter.

Som ung drømte han om at blive journalist og søgte da også ind som journalistelev på Kristeligt Dagblad - men fik en afvisning. Det har dog ikke afholdt ham fra at sætte ord på sit liv, hvilket har resulteret i langt forfatterskab, der startede i 1978.

Troels Kløvedal i 2001. Foto: Polfoto/SOMMER JAN

I dag har han solgt knap en million bøger og senest har han 5. december 2017 udgivet erindringsbogen Alle mine morgener på jorden - Mit autodidakte liv.

Troels Kløvedal syg

I oktober 2016 medvirkede Troels Kløvedal i Bo Østlunds samtalebog ‘Modne Mænd, hvor 24 kendte danske mænd fortæller, hvordan livet ser ud for dem fra 60 år og opefter. Heri afslørede Troels Kløvedal, at han er uhelbredeligt syg af lungesygdommen bronkiektasi samt af den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen.

De første symptomer mærkede han i februar 2015, og siden har han forfattet selvbiografien Alle mine morgener på jorden, der ser tilbage på et langt og oplevelsesrigt liv.

Troels Kløvedal er i dag dødeligt syg. Foto: Polfoto/Janus Engel

Troels Kløvedal har siden testamenteret Nordkaperen til sine 5 børn og 10 styrmænd og -kvinder, der alle gennem årerne har lånt Nordkaperen.

Udover sine fem børn har Troels Kløvedal også flere børnebørn - deriblandt Mikkel Beha Erichsens tre drenge Emil, Theis og Alfred, der kendtes fra TV 2s succesprogram Kurs mod fjerne kyster. En rejseserie der følger Mikkel Beha Erichsens familie ombord på skibet Havana.

Troels Kløvedal har boet på Gravlev Vestergård på Djursland i godt 30 år. Han har selv istandsat den firlængede bindingsværksgård i udkanten af Gravlev, der grænser op til Ree Park. Det betyder også, at den gamle sømand om vinteren kan se giraffer og næsehorn fra sit hus.

Troels Kløvedal ses her efter han i 2016 blev tildelt Ridderkorset af Dronningen. Foto: Polfoto/Finn Hageman

I dag bor Troels Kløvedal stadig på Gravlev Vestergård med sin Else Marie og deres søn Asbjørn.

Kløvedal modtog Ridderkorset i 2016.

 

Dagens Gossip