Udgiften til SU er eksploderet på ti år

I løbet af de seneste ti år er udgifterne til at understøtte danske studerende økonomisk vokset markant.

Antallet af modtagere af Statens Uddannelsesstøtte (SU) er i perioden 2006 til 2016 steget fra 315.000 til 486.000. Det viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet ifølge Berlingske.

Samtidig er udgiften til SU øget fra 10 til 20 milliarder kroner om året. Til sammenligning er det offentlige forskningsbudget i perioden steget fra 15 til 21 milliarder kroner.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at tallene er bemærkelsesværdige.

- Det er meget iøjnefaldende, at udgifterne til SU er steget så meget, at niveauet er tæt på de samlede udgifter til dansk forskning. Det giver stof til eftertanke, lyder det i en skriftlig kommentar fra ministeren til Ber­lingske.

Ulla Tørnæs mener, at udviklingen både afspejler, at det er lykkedes at få flere til at tage en videregående uddannelse, og at Danmark har et af verdens mest generøse SU-systemer.

- Derfor er det naturligt, at SU-systemet er til debat, skriver hun til avisen.

Stigningen i SU-udgiften svarer til 58 procent i reale termer, når man medtager pris- og lønudviklingen.

Ud over at flere uddanner sig, skyldes stigningen ifølge ministeriet, at flere uddannelser er blevet SU-berettigede. Samtidig er dagpenge- og kontanthjælpsreglerne blevet ændret, så flere modtager SU i stedet for andre ydelser.

/ritzau/

 

Dagens Gossip