Islamisk britisk præst er kendt skyldig i IS-støtte

En af Storbritanniens mest profilerede islamiske præster er kendt skyldig i at opfordrede til at støtte en militant organisation, nemlig Islamisk Stat (IS).

Det drejer sig om den 49-årige Anjem Choudary. Han blev i juli i retten i Old Bailey fundet skyldig i at opfordre til støtte til IS, og det samme gjorde en af hans nærmeste medarbejdere.

Men oplysningen om dommen blev af juridiske årsager først offentliggjort tirsdag. Selve strafudmålingen meddeles i retten 6. september.

Choudary er berygtet i Storbritannien, hvor tabloidpressen kalder ham for "hadprædikant".

Han er også kendt i udlandet. Ofte optræder han på tv efter islamiske attentater, hvor han argumenterer med, at vestlig politik over for muslimer og islam bærer skylden for attentaterne.

I anklagen hedder det, at Choudary og hans medarbejder Mizanur Raham på 33 har skrevet indlæg på sociale medier, hvori de lover troskab over for "kalifatet", som Abu Bakr al-Baghdadi, leder af IS, har udråbt.

Choudary og Rahman skrev, at muslimer har pligt til at adlyde al-Baghdadi eller give ham støtte.

Begge mænd erklærede sig ikke-skyldige i terroranklager og sagde i retten, at dommen er politisk.

Choudary har igennem årene vakt vrede hos mange briter. Han var tidligere leder af den nu forbudte organisation Al-Muhajiroun.

Efter det store al-Qaeda-attentat i USA i 2001 hyldede han terroristerne, og han har sagt, at han ønsker at forvandle Buckingham Palace til en moské.

Han afviste også at fordømme terrorangrebet i London i 2005, da militante muslimer bombede tog og en bus.

Han har altid afvist at være viklet ind i nogen form for militante aktiviteter og er heller ikke tidligere blevet anklaget for terrorforbrydelser.

Rahman har tidligere afsonet en dom på to års fængsel for at opmuntre til at dræbe britiske og amerikanske soldater i Afghanistan og Irak.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip