Efter nyt studie: Forskere deler akut advarsel til personer, der sover for lidt

Foto: Shutterstock.com

Hvis du sover for lidt, kan det få store konsekvenser for dig. Sover du mindre end fem timer om natten, øger det risikoen for, at du får en blodprop.

En nyt studie har vist, at hvis du sover mindre end fem timer om natten, øger du risikoen for en blodpropmarkant.

Læs også

Par bestilte takeaway fra asiatisk restaurant: Gjorde ulækkert fund i deres mad

Forskere i Sverige har fundet frem til, at hvis ikke man sover godt, øger det risikoen for, at man udvikler Peripheral Arterial Disease (PAD), som på danske kaldes for 'Perifer arteriesygdom'. Det betyder, at blodkarrene i benene bliver tilstoppede.

Det skriver The Sun.

I undersøgelsen blev der indhentet data fra mere end 650.000 voksne, som blev holdt op imod, hvor meget søvn, de fik hver nat.

I denne forbindelse fandt de ud af, at hvis ikke man får mellem syv og ni timers søvn hver nat, øger det risikoen for, at man bliver ramt af PAD.

"At sove syv til otte timer om natten er en god vane, der kan sænke risikoen for perifer arteriesygdom," fortæller Dr. Shuai Yuan fra Karolinska Institutet i Stockholm.

Der er mange, der lider af denne tilstand, som øger risikoen for at få enten et hjerteanfald eller et slagtilfælde.

Det er også værd at nævne, at det er en tilstand, der er mere almindeligt forekommende hos rygere og personer med diabetes, forhøjet blodtryk samt et for højt kolesteroltal.

Rammes man af denne tilstand, kan det føre flere ting med sig. Blandt andet kan det forårsage hårtab på benene, smerter ved gang, følelsesløshed, deforme tånegle samt sår.

Tidligere forskning har vist, at hvis ikke du sover nok hver nat, så vil det være med til at øge risikoen for hjertesygdomme, hvilket også er forårsaget af tilstoppede arterier.

"Derudover er søvnproblemer blandt de højest rangerede klager hos patienter med perifer arteriesygdom," siger Dr. Yuan.

Det seneste studie, der er blevet offentliggjort i European Heart Journal, tog et nærmere kig på, hvordan søvnvaner har indflydelse på PAD.

Forskere sammenlignede information om, hvor meget folk sov med, hvorvidt de udviklede tilstanden.

De analyserede derefter deres genetiske data for at vurdere, om søvn påvirkede deres chancer for at få perifer arteriesygdom eller omvendt.

I den første analyse kom man frem til, at mindre end fem timers søvn om natten forbundet med en næsten fordoblet risiko for sygdommen sammenlignet med at få mellem syv og otte timer om natten.

Analyse af genetiske data viste, at for lidt søvn var forbundet med en øget risiko for sygdommen, og det var også forbundet med en øget sandsynlighed for søvnproblemer.

"Der er behov for mere forskning i, hvordan man kan afbryde den tovejsforbindelse, der er mellem for lidt søvn og perifer arteriesygdom," siger Dr. Yuan.

"Livsstilsændringer, der hjælper folk med at få mere søvn, såsom at være fysisk aktiv, kan sænke risikoen for at udvikle perifer arteriesygdom."

Læs også

Nu er det slut: Storbritannien forbyder TikTok

"For patienter med perifer arteriesygdom kan optimering af smertebehandling gøre det muligt for dem at få en god nats søvn."

 

Dagens Gossip