Forside Livsstil Har du solgt gamle smykker eller mønter? Så kan du...

Har du solgt gamle smykker eller mønter? Så kan du risikere et skattesmæk

500-kronesedler holdes i hånden
Alexanderstock23 / Shutterstock.com

Skattestyrelsen kan kræve skat af fortjenesten.

Mange danskere har de seneste år oplevet, at priserne på guld og andre værdigenstande er steget.

Det har fået flere til at overveje, om de skal tømme smykkeskrinet eller sælge den gamle møntsamling, som ligger og samler støv.

Auktionssider og online handelsplatforme har gjort det nemmere end nogensinde at sælge ud af private ejendele. For de fleste er en eventuel fortjeneste ved sådanne salg helt skattefri, men der findes undtagelser, som er vigtige at kende til.

Skattestyrelsen har klare retningslinjer for, hvornår et salg af private aktiver kan udløse skattepligt. Det handler i høj grad om hensigten med købet.

Hensigten er afgørende

Udgangspunktet er, at indtægt ved salg af private aktiver, som indbo, frimærke-, mønt- og bogsamlinger, er skattefri.

Dette står beskrevet i statsskattelovens § 5, litra a, og Skattestyrelsen henviser til det i afsnit C.C.2.1.3.3.4 om private aktiver.

Der er dog en vigtig undtagelse, som kan gøre fortjenesten skattepligtig.

Hvis genstanden er solgt som led i erhvervsvirksomhed, eller hvis den oprindeligt er købt med det formål at videresælge med gevinst, skal der betales skat.

Det juridiske omdrejningspunkt er spekulationsbegrebet. Det handler om, hvad man ville med genstanden, da man købte den.

Var formålet at bruge den, nyde den eller samle på den, taler det for et skattefrit salg. Var formålet derimod at opnå en fortjeneste ved et senere salg, taler det for spekulation.

Nye EU-regler

Skattestyrelsen fremhæver, at netop “handel med malerier, mønter, frimærker og antikviteter” historisk har skabt afgrænsningsproblemer.

Det er altså ikke selve genstanden, der afgør skatten, men den konkrete begrundelse for købet.

Der findes ingen fast beløbsgrænse, som automatisk gør et salg skattepligtigt. Skattefriheden gælder principielt uden størrelsesbegrænsning, men betydelige eller systematiske indtægter kan indikere enten erhvervsvirksomhed eller spekulation.

Et nyt EU-lag, DAC7-aftalen, trådte i kraft 1. januar 2023. Denne aftale forpligter digitale platforme til at indberette oplysninger om brugere og deres indtægter til Skattestyrelsen.

Indberetningspligten gælder, når en sælger i et kalenderår har mindst 30 salg på platformen eller en samlet omsætning på over 2.000 euro.

Overskrides tærsklen, overføres navn, adresse, fødselsdato, skatte-id og udbetalingskonto til Skattestyrelsen senest 31. januar året efter.

Det er vigtigt at huske, at selvom platformen indberetter, er det ikke ensbetydende med, at avancen er skattepligtig. Det giver dog Skattestyrelsen et datagrundlag til at vurdere, om en borger driver systematisk handel.

Hvis man vurderer, at et salg udløser skattepligt, er det den enkelte sælgers ansvar at oplyse avancen på årsopgørelsen.

Er man i tvivl, kan man altid bede Skattestyrelsen om et bindende svar, før salget gennemføres.

Ads by MGDK