Professor i søvnfunktion og søvntab, Jim, deler overraskende afsløring: Derfor skal kvinder sove mere end mænd

26/09/2023 19:00

Emil Martesen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er en helt særlig grund til, at kvinder bør sove mere end mænd.

Mest læste i dag

I en verden, hvor søvn ofte bliver nedprioriteret, kommer en ny undersøgelse fra England's Loughborough University med en opsigtsvækkende påstand: Kvinder har brug for mere søvn end mænd, fordi deres hjerner arbejder hårdere:

"For kvinder er dårlig søvn stærkt forbundet med høje niveauer af psykologisk stress og større følelser af fjendtlighed, depression og vrede", udtaler professor Jim Horne til metro.

Ifølge undersøgelsen er kvinders hjerner kablet anderledes end mænds og er mere komplekse.

Dette betyder, at kvinder har brug for mere tid til at genoprette og reparere deres hjerner gennem søvn:

"Jo mere af din hjerne, du bruger i løbet af dagen, jo mere af den skal genoprette sig, og derfor har du brug for mere søvn", forklarer Jim Horne videre.

Og mens søvnmangel kan have negative konsekvenser for alle, peger en undersøgelse fra Duke University på, at kvinder, der rapporterer usund søvn, har større psykologisk stress end mænd, hvilket øger deres risiko for hjertesygdomme, type 2-diabetes, depression og humørforstyrrelser.

Jim Horne lægger heller ikke skjul på, at synderen bag den usunde søvn hos kvinder er hormoner, men at de ikke ved, hvorfor det resulterer i mere alvorlige helbredsmæssige konsekvenser:

"Vi tror, at hormoner sandsynligvis er synderen bag usund søvn hos kvinder, men vi ved ikke, hvorfor det resulterer i mere alvorlige helbredsmæssige konsekvenser hos kvinder end hos mænd", siger Dr. Nagamalar Raju, en intern medicinlæge og søvnspecialist.

Så næste gang du hører en kvinde klage over træthed, er det måske værd at tage hensyn til, at hendes hjerne faktisk har brug for den ekstra hvile. Det er ikke bare en undskyldning; det er videnskab.