Søvneksperten Lisa giver langt om længe svaret danskerne har ventet på

04/10/2023 13:47

Emil Martesen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu deler hun langt om længe svaret, som mange danskere har ventet på.

Mest læste i dag

Efteråret er over os, og mange oplever en uforklarlig træthed, der gør det svært at komme op om morgenen.

Men hvad hvis denne træthed ikke er så uforklarlig, som vi tror?

"Vores biologi arbejder imod os", siger søvnekspert Lisa Artis, viceadministrerende direktør for The Sleep Charity ifølge The Mirror.

Hun lægger ikke skjul på, at det tidligere mørke om aftenen får kroppen til at producere søvnhormonet melatonin, tidligere, hvilket gør os søvnige:

"Det er også mørkere om morgenen, hvilket holder vores melatonin-niveauer høje, hvilket betyder, at vi føler os søvnige i løbet af dagen", tilføjer hun.

Men denne træthed er ikke kun en udfordring; den er også en mulighed for at revurdere vores søvnvaner.

Lisa Artis foreslår flere metoder til at bekæmpe efterårstrætheden, herunder at have vækkeuret uden for rækkevidde, bruge en solopgangsalarm og tage en kold bruser om morgenen:

"Åbn dine gardiner, så du vil føle fordelene, så snart det begynder at blive lysere", siger hun og anbefaler endda lysboksterapi for dem, der virkelig kæmper.

Men det stopper ikke her.

Lisa Artis opfordrer også til at se på din rutine før sengetid:

"Selvom alkohol kan gøre dig søvnig, vil det ikke give dig en dyb søvn, og det vil ikke være så genoprettende for dit sind eller din krop", forklarer hun. Det er en påmindelse om, at god 'søvnhygiejne' ikke kun handler om, hvad der sker, når vi er i sengen, men også om de valg, vi træffer inden.

Så næste gang du føler dig træt i efteråret, kan det være en god idé at se det som en anledning til at tage et nærmere kig på dine søvnvaner. Det kan være den perfekte tid til at indføre nogle nye rutiner, der ikke kun vil hjælpe dig gennem efteråret, men også forbedre din generelle livskvalitet.