Vaskemidler med enzymer er mest effektive

En undersøgelse udført af Testfakta viser, at vaskemidler med enzymer er mest effektive til at fjerne pletter.

Har du børn, der elsker at lege udenfor? Så kender du helt sikkert også til problemet med at få pletter af tøjet. En ny undersøgelse har nu vist, at du kan komme rigtig langt blot ved at vælge det rigtige vaskemiddel. TestFakta har udført en laboratorietest af ni forskellige typer af flydende vaskemiddel, hvor der var fokus på, hvor gode de forskellige produkter var til at fjerne pletter samtidig med at tøjets farve blev bevaret. Resultatet af testen viser, at skal du fjerne tøjpletter, skal du bruge et vaskemiddel tilsat enzymer.

Enzymer figurerer som en booster på pletterne. Enzymerne er designet til direkte at nedbryde proteiner, stivelse og fedt, som ofte findes i madpletter, svedpletter eller lignende. Bio-tex, som er førende inden for anvendelse af enzymer i vaskemiddel, og vinder af undersøgelsen, anvender fire forskellige typer af enzymer i deres vaskemiddel. Hvert type af enzym har sit eget formål:

  • Opløse proteinbaseret pletter
  • Opløse olieholdige pletter
  • Opløse stivelsesbaseret pletter
  • Modvirker farvetab og fnug på tøjet

Tilføjelsen af enzymer gør, at vaskemidlet bliver effektivt på alle typer af pletter. Ligeledes er enzymer effektive ved lave temperaturer, hvilket medfører, at du kan fjerne pletter i temperaturer helt ned til 30°C. Når du vasker ved lave temperaturer, kan du nu både skåne tøjet og fjerne pletter effektivt. 

Undersøgelsen viser dog, at ingen af vaskemidlerne kunne fjerne særligt genstridige pletter fra te, kaffe og rødvin uden at forbehandle pletten. Derfor gælder det altid, når du spilder te eller kaffe på din hvide bluse, at du skal fjerne pletten hurtigst muligt. Er pletten først tørret ind, kan det være næsten umuligt at fjerne den igen. Det samme gælder for rødvinspletter, som dog kræver en helt særlig omsorg og tilgang, hvis du skal fjerne en rødvinsplet fuldstændig.

TestFakta: http://www.testfakta.dk/test/hjem-og-husholdning/kun-%C3%A9t-vaskemiddel-fjerner-alle-typer-pletter

 

Dagens Gossip