Spartacus har kæmpet sit sidste slag

Kirk Douglas døde i denne uge. 103 år gammel. Foto: Shutterstock

Thomas Vilhelm arbejder og har arbejdet som forfatter, forlægger, redaktør, freelanceskribent og musiker. Nu er han aktuel som vært i programmet ‘Hos Vilhelm’ for Roskilde DampRadio, hvor han bl.a. får besøg af markante personligheder inden for dansk musik- og kulturliv. På Dagens skriver han om kulturpersonligheder og event.

Kirk Douglas, der har overlevet ikke så få af sine berømte kolleger, er død i denne uge i en imponerende høj alder af 103 år. Bedst huskes Douglas af de fleste som den modige oprører og rebel Spartacus, der tog kampen op mod Romerrigets nærmest uovervindelige herskere i den mere end tre timer lange kæmpeproduktion af samme navn, der i 2020 fejrer sin 60 års dag.

Han blev født i 1916 og af russisk jødisk oprindelse (oprindeligt navn: Issur Demsky). Douglas karriere strakte sig fra 1946 til 2008. I den periode markerede han sig som en driftsikker, karismatisk og alsidig skuespiller, der med stor autoritet, maskulin fremtoning og intenst blik mestrede genrer som krigsdramaer, historiske periodefilm, politiske thrillers og film noir.

Ud over skuespillerfaget kunne Douglas ligeledes skrive producer, forfatter og instruktør på visitkortet.

Douglas nåede at arbejde med en række af Hollywoods største auteurs herunder Jacques Tourneur (Out of The Past, 1947), Billy Wilder (Ace In The Hole, 1951), Vincente Minelli (The Bad and The Beautiful, 1952, Lust For Life, 1957), Stanley Kubrick (Paths of Glory, 1957, Spartacus, 1960) og John Frankenheimer (Seven Days In May, 1964).

Ydermere bør det tilføjes, at Kirk Douglas satte sig op mod flere af de magtfulde personer, der i 1950’erne og starten af 60’erne blacklistede en række førende Hollywood skribenter grundet mistanke og beskyldninger om at være kommunistsympatisører.

Stjerneskuespillerens familie og børn tæller blandt andet den ældste søn Michael Douglas, der er gået i faderens fodspor med et ganske anseeligt film cv som resultat. I 2003 nåede hele tre generationer af Douglas klanen at spille med i samme film, ‘It Runs In The Family’, idet barnebarnet Cameroun også figurerede på rollelisten.

Æret være Kirk Douglas minde en mand med pondus og personlig integritet.

Læs også

Specielt billede deler vandene: Kan du se hvilket dyr, dette er?

 

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip