1 uf af 3 syge danskere får ikke stillet en diagnose

Det er slet ikke godt nok, at kun 65 procent af patienterne får stillet en diagnose inden for en måned, som loven giver dem ret til.

Det mener formand for Danske Patienter, Lars Engberg.

- Jeg synes virkelig, det er lidt fantastisk. Det er ikke en målsætning, det er en patientret, som står skrevet i loven. Så regionerne bryder loven hver eneste dag, siger han.

For første gang, siden udredningsgarantien trådte i kraft den 1. september 2013, har Danske Regioner mandag offentliggjort en status over, hvordan det er gået med patienternes ret til at få udredning efter en måned.

Patienter, der bliver henvist fra deres egen læge til sygehuset med en mistanke om en alvorlig sygdom, har krav på at få stillet en diagnose eller få lavet en plan for det videre udredningsforløb inden for en måned.

I 65 procent af tilfældene har regionerne levet op til lovens krav. Der har været en del registreringsproblemer, og i visse tilfælde er patienter, der af faglige grunde ikke kunne få en diagnose hurtigt, blevet talt med.

Desuden har en del af de resterende patienter, ifølge regionerne, ikke gjort krav på at få en hurtig udredning, fordi ikke har noget imod at vente lidt, så længe de kan blive behandlet på det lokale hospital.

Men Lars Engberg mener stadig ikke, at regionerne har gjort det godt nok.

- Nu er der gået et år. Så det er jo ikke fordi, regionerne ikke har haft tid til at forberede sig. For det har de, siger han.

- Det var et stort skridt fremad, da regeringen indførte udredningsgarantien. Men det hjælper jo ikke noget, hvis regionerne ikke opfylder den, siger han.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), erkender, at regionerne ikke har været hurtige nok til at omstille sig til lovens krav. Ved samme tid næste år forventer han, at regionerne kan leve op til udredningsgarantien for stort set samtlige patienter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip