10 ting du skal holde op med at sige undskyld for

Undskyld.

Denne artikel handler om det lille, undseelige ord, som i mange år har været fast inventar i mit ordforråd. Undskyld for det til alle, det helt åbenlyst har generet i tidensløb.

Dernæst: Undskyld. For at den blev lidt længere, end det egentlig var planen, men jeg håber, du alligevel vil læse den til ende.

Sidst, men ikke mindst: Undskyld! For alle de gange, jeg har sagt undskyld, uden det var nødvendigt, og hvor det har irriteret mine omgivelser nok til, at de har sagt, jeg skal holde op.

Her er 10 ting vi alle bør stoppe med at undskylde for.

1. For ikke at svare på beskeder med det samme
Vi er forbundne digitalt som aldrig før. I princippet kan alle mennesker få fat i dig med det samme. Men nogle gange har man andre ting at se til, end at vente på, at en besked dukker op på telefonen.

Alligevel kan man føle sig forpligtet til at sige undskyld, hvis man ikke svarer på en besked med det samme. Lad være med det. Både for din egen og din omgangskreds’ skyld.

Der er for det første ikke noget at undskylde for. Derudover er du også med til at danne præcedens. Hvis du undskylder, bør dine venner/familie/kolleger så også undskylde, hvis de ikke er parat ved tasterne med det samme?

2. For dit udseende
- Jeg beklager, at jeg ligner lort, men det står ned i stænger/jeg kom for sent ud af sengen/jeg har en allergisk reaktion i øjnene/indsæt selv flere.

Det er udbredt at undskylde for, hvordan man ser ud. Som regel er du den eneste, der lægger mærke til, at du ser anderledes ud end du plejer. Og hvad så i øvrigt?

Mon Kate Moss ligner en supermodel, når hun vågner? Næppe!

3. For at du har behov for at være alene
Alle mennesker har behov for et frirum fra tid til anden. Det betyder ikke, at man ikke holder af sine venner, sin kæreste eller familie.

Det betyder alene, at man har brug for at være sig selv.

Læs også: Tør du se listen? De 10 uhyggeligste job

Det er ikke noget at undskylde for. Og igen: Du sender også et signal til omverdenen om, at de måske bør undskylde for at have brug for at få det samme behov dækket. Det er uheldigt for alle parter.

4. Fordi du stiller et spørgsmål
- Undskyld, må jeg lige stille et spørgsmål?

Har du nogensinde fået svaret nej til det? Måske er du blevet bedt om at vente nogle minutter, hvis det er midt i en fremlæggelse af firmaets regnskab. Men du spørger af interesse. Der er intet at undskylde for.

5. For andre menneskers opførsel
At undskylde betyder at beklage noget, man selv er skyld i.

Du er ikke skyld i andre menneskers opførsel. Det gælder uanset, om Tante Olga har drukket sig spritstiv til familiefesten og lavet en scene, om din kollega har talt grimt til en kunde eller noget helt tredje.

Du kan kun undskylde for ting, du selv har gjort. Punktum.

6. For situationer, du ikke selv er herre over
Det er selvfølgelig klædeligt at beklage, hvis man kommer for sent til en aftale. Men hvis du eksempelvis modtager en indbydelse til en fest en dag, hvor du skal på arbejde - og derfor må takke nej -, er der ingen grund til at undskylde.

Du har jo ikke sagt til vedkommende, at du ikke gider komme. Du har sagt, at du fysisk ikke kan være der. Hvad er der at undskylde for?

7. For at andre går ind i dig
Det er en automatreaktion, at man siger undskyld, hvis man støder ind i folk på gaden. Men det er måske lige at strække den at sige undskyld, når folk vader lige ind i dig.

8. For at bede om tid, før du træffer en beslutning
Nogle gange kræver det både tid, flere fakta, overvejelser og andre personers meninger, før man kan træffe en beslutning.

Læs også: 10 geniale måder at få hævn på uden at komme i fængsel 

Hvis det er en stor nok beslutning, skal du ikke undskylde for, at du tager dig tid til at klarlægge alle forhold, inden du endegyldigt træffer den.

9. For at være uenig
Uenighed gør stærk! Eller… det gamle ordssprog hedder vist, at enighed gør stærk.

Men nogle gange er det bare ikke muligt at opnå. Hvis du mener, du har formet din holdning på et kvalificeret grundlag, er der ingen grund til at beklage, at du er enig med en anden person. Det ville være at gøre vold på dig selv.

10. Fordi du siger nej
Hvis du virkelig ikke har lyst, så sig nej. Men lad være med at undskylde for det!

Vi er frie mennesker. Selvfølgelig må du sige nej, hvis du ikke vil. Du udvander nej’et ved at undskylde for det. Stå fast på det.

Et nej er et nej.

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip