13 blev dræbt ved mislykket redningsaktion

Skrevet af admin

07/12/2014

Mest læste i dag

En kvinde, en 10-årig dreng og en lokal al-Qaeda-leder var blandt 11 personer, som blev dræbt sammen med to vestlige gidsler, da amerikanske specialstyrker gennemførte en mislykket befrielsesaktion i Yemen, oplyser lokale indbyggere.

De amerikanske soldater gik lidt efter midnat natten til lørdag ind i landsbyen Dafaar i provinsen Shabwa, hvor militante grupper står stærkt. De dræbte flere militante fra al-Qaeda på Den Arabiske Halvø (Aqap).

Men den 33-årige amerikanske journalist Luke Somers og den sydafrikanske lærer Pierre Korkie, 56 år, blev skudt af deres fangevogtere, da amerikanerne gik til angreb, og det mislykkedes at befri de to gidsler.

Ifølge avisen Wall Street Journal sneg soldaterne sig tættere og tættere på gidseltagernes skjulested i ly af natten.

Redningsholdet var forinden landet med helikopter omkring 10 kilometer fra gidseltagernes opholdssted. Det sidste stykke tilbagelagde de omkring 40 specialstyrker til fods gennem vanskeligt terræn.

Men mindre end 100 meter fra deres mål blev de afsløret - angiveligt af en lyd, måske fra en gøende hund, skriver Wall Street Journal.

Dermed fik redningsholdet spoleret sin helt store fordel mod de militante gidseltagere: overraskelsesmomentet.

Amerikanske efterretningstjenester havde på forhånd overvåget gidseltagerne for at finde ud af, hvor mange militante, der var i området, og hvordan de kunne nedkæmpes.

Da gidseltagerne opdagede specialenheden, var der ifølge nyhedsbureauet AFP mellem fem og 10 minutters intens ildkamp, hvor det formodes, at fem militante blev dræbt, men ingen amerikanere.

Mindre end en halv time efter skyderierne lykkedes det amerikanerne at nå frem til gidslerne, der på dette tidspunkt stadig var i live. Men de døde begge kort efter, da de var ved at blive transporteret væk.

Luke Somers var ifølge USA i overhængende fare for at blive dræbt af gidseltagerne.

Nødhjælpsorganisationen Gift of the Givers, der har forhandlet om en frigivelse af Pierre Korkie, siger, at sydafrikaneren blev dræbt dagen før, at han skulle være blevet løsladt.

/ritzau/AFP