157 gravide kvinder i USA er smittet med zikavirus

admin

426 uger siden

|

20/05/2016

Dagens topnyheder

En stigning i antallet af gravide kvinder i USA, der er smittet med zikavirus, får den amerikanske præsident Barack Obama til at kæmpe for penge til en vaccine mod den myggebårne virus.

I alt er 157 gravide kvinder i USA og 122 andre kvinder i Puerto Rico testet positive med zikavirus, oplyser det amerikanske center for kontrol af sygdomme og prævention, CDC, fredag.

Færre end 12 af de smittede gravide har indtil nu aborteret eller født børn med skader.

Tallet er en stigning fra tidligere i maj, hvor CDC offentliggjorde, at 110 gravide kvinder var smittet, men nu er tallet altså steget til 279 i alt.

Ifølge myndighederne kan de to tal dog ikke direkte sammenlignes, da man har taget et nyt system til at rapportere tilfældene i brug.

Det høje antal smittede får Obama til at opfordre den amerikanske kongres til at vedtage en stor bevilling til zikabekæmpelse. Penge der blandt andet skal bruges på at udvikle en vaccine mod virusset.

- Der her er ikke noget, hvor man kan bygge en mur for at forebygge det. Myg går ikke igennem tolden, sagde præsidenten til journalister, efter han havde holdt et møde sundhedsmyndighederne.

Sundhedsmyndighederne har tidligere fastslået, at zikavirus spredes af myg og via seksuel kontakt. Samtidig har de også manet al tvivl til jorden og fastslået, at virusset kan give fostre diagnosen mikrokefali.

Indtil videre har næsten alle de registrerede smittede været amerikanere, der har rejst i lande, hvor virusset er udbredt og er blevet smittede der.

Men CDC forventer flere tilfælde i løbet af sommeren, når myggesæsonen starter, og vil derfor forøge antallet af testfaciliteter kraftigt.

Diagnosen betyder, at børn kommer til verden med unormalt små kranier og derfor udvikler hjerneskader.

Tidligere fredag har verdenssundhedsorganisationen WHO også advaret om, at zika nu er konstateret i Afrika.

/ritzau/