17-årig med hovedtelefoner udløste frygt for terror

Det var en kun 17-årig knægt med hovedtelefoner, som mandag aften fik flere passagerer i den københavnske metro til at frygte for terror.

Politiet tog ingen chancer, og han blev anholdt i Københavns Lufthavn.

Et øjenvidne siger til ekstrabladet.dk, at en knælende betjent sad med en maskinpistol på en balkon og sigtede ned på den 17-årige, da han blev anholdt.

Den slags detaljer om sagen ønsker den centrale efterforskningsleder Sajjad Haider hos Københavns Politi ikke at kommentere.

- Det er foregået stille og roligt. Der var ikke noget bøvl med ham, siger Sajjad Haider til Ritzau.

Den 17-årige menes at være afghaner. Han har ikke lovligt ophold i Danmark, og han er frihedsberøvet i tre døgn. Udlændingestyrelsen skal afgøre, om drengen skal udvises, oplyser politiet.

De bekymrede henvendelser fik tungt bevæbnede betjente til at tage opstilling i lufthavnen mandag aften.

Ovenikøbet besluttede politiet kortvarigt at indstille kørslen med metrotog.

Efterforskningslederen afviser dog over for ekstrabladet.dk, at folk overreagerede.

- Hvis man opfatter, at der er noget galt, og man føler sig bange og frygter for sin egen eller andres sikkerhed, kan det ikke være anderledes, end at man anmelder det, siger Sajjad Haider.

Over for Ritzau uddyber han om politiets massive reaktion:

- Når folk er bange, er vi nødt til at reagere og tage det alvorligt, siger han.

Ordensmagten har efterhånden flere erfaringer med falske alarmer.

Sidste sommer var en ung studerende på vej til eksamen med S-toget ligeledes årsag til en meget omfattende politioperation i København.

Dengang tog bevæbnede betjente opstilling ved flere togstationer og i lufthavnen, ligesom politiet udsendte billeder og advarede mod den muligvis farlige mand.

Den jagede mand gemte sig på et toilet på universitetet, hvorfra han ringede til politiet.

Det var en kvinde i et S-tog, som havde lagt mærke til den nervøse mand. Der stak ledninger ud fra en taske, og han sad og læste en bog med titlen "War on Terror."

Ledningen var fra hans hovedtelefoner, og bogen var eksamenspensum.

Den unge mand er siden af Rigsadvokaten blevet tilkendt en erstatning på 35.000 kroner, fordi der uberettiget blev kastet mistanke på ham, oplyser hans advokat Erbil Kaya til bt.dk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip