17-årige Malala deler Nobels fredspris med inder

Nobels fredspris 2014 går til den 17-årige pakistanske skolepige Malala Yousafzay og den 60-årige indiske børneretsforkæmper Kailash Satyarthi, meddeler lederen af den norske Nobelkomité, Thorbjørn Jagland, på et pressemøde i Oslo.

- Malala Yousafzay og Kailash Satyarthi modtager prisen for deres kamp mod undertrykkelse af børn og unge og deres kamp for alle børns ret til uddannelse, oplyser Nobelkomitéen i sin begrundelse.

Den 17-årige Malala Yousafzay blev som 15-årig skudt i hovedet af militante fra Taliban, da hun var på vej til skole. Hun overlevede, og året efter stod hun frem på den internationale scene og blev en markant stemme for børns rettigheder i almindelighed og pigers rettigheder i særdeleshed.

Selv om hun er blevet tildelt verdens måske fornemmeste pris, prioriterer den 17-årige pige sin skole. Ifølge NRK vil Malala således ikke afbryde sin skoledag for at kommentere prisen.

Først klokken 17.30 vil hun være til rådighed i skolens bibliotek, lyder det fra Birmingham i Storbritannien, hvor hun går på skolen Edgbaston High School.

Kailash Satyarthi har været engageret i kampen mod børnearbejde siden 1990'erne. Det anslås, at hans organisation Bachpan Bachao Andolan har befriet omkring 80.000 børn fra slavelignende forhold.

Han har også bidraget til vigtige internationale konventioner om børns rettigheder, lyder det fra Nobelkomitéen.

- Nobelkomitéen ser en vigtig pointe i, at en hindu og en muslim, en inder og en pakistaner mødes i fælles kamp for uddannelse og mod ekstremisme, hedder det i komitéens begrundelse.

I år var der 278 kandidater til Nobels fredspris.

Fredsprisen blev første gang uddelt i 1901.

Malala Yousafzay og Kailash Satyarthi får overrakt Nobels fredspris ved en ceremoni på Oslo Rådhus den 10. december, der markerer opfinderen Alfred Nobels dødsdag.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip